Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

hovudstadsk Min påstand er at Noreg alt er eit av dei mest hovudstadske land i verda. Men mykje vil ha meir.

Vidar Lehmann i Aftenposten 30.1.2010

***

i-kroppen-opplevelse Det som gjorde meg hektet, er måten å bevege seg på og naturopplevelsen jeg får. Det trenger ikke være på en høy fjelltopp, men jeg liker godt følelsen av å være i naturen her og nå. Det er en absolutt i-kroppen- opplevelse.

Filosof Jens Birch i Aftenposten 9.1.2010

***

katastrofisme Et nytt ord har dukket opp i norsk presse: katastrofisme. Ordet har blitt brukt i anledningen av en rekke internasjonale bokutgivelser som antyder at menneskeheten går den sik-re undergangen i møte.

Adresseavisen 15.1.2010

***

nærpappa Mange av oss hadde ikke nære samtaler og en dyp følelsesmessig kontakt med fedrene våre. Når vi likevel forventer en slik kontakt med våre egne barn, skyldes dette at vi har overskudd til det, ikke at vi har lært at det er sånn forholdet mellom far og barn skal være. Den manns- og pappaideologien vi er vokst opp med, strider snarere mot dette nærhetsidealet. Ikke sjelden kommer vi derfor opp i konflikten mellom tradisjonelle mannsrolleforventninger og ønsket om å være nærpappa.

Psykolog Peder Kjøs i Morgenbladet 18.–23.12.2009

***

samtidspatriotisme Rambergs samtidspatriotisme har ført til intoleranse og imperialisme mot annerledestenkende – det motsatte av kitschholdningen [til Nerdrum].

Debattinnlegg i Aftenposten 23.11.2009

***

skjermplate En iPad er en tynn skjermplate på 9,7 tommer, og lar deg surfe på nett eller lese bøker i ti timer før batteriet sier takk for seg.

Aftenposten 28.1.2010

***

snike (ny bruk) – Tenk å møte hyttefolk på Samvirkelaget og føle at jeg sniker penger fra dem, sier ordføreren til Hytteavisen. Vi har kartlagt skatte- og avgiftsnivået i de fire største hyttefylkene.

hytteavisen.no 11. 2.2010

***

søppelgave (1) Kutter søppelgaver. Klimakonferansen i København lar være å gi gjestene kopper, penner og andre logogaver. De sparer nesten fem millioner kroner på å unngå det de kaller «avfall».

Dagsavisen 29.10.2009

***

søppelgave (2) Søppelgaver er blitt et problem for Frelsesarmeen som samler inn julegaver til trengende. Hullete gensere tilgriset med nugatti og ødelagte leker er blant gavene folk legger under treet.

Vårt Land 21.12.2009

***

venstredrømmer Men kulturen da? Hører vi ikke om strålende teaterbragder, stor litteratur og billedkunst under DDR-regimet? Jeg blir kvalm når jeg hører slikt. Særlig når det kommer fra vestlige venstredrømmere.

Ingvar Ambjørnsen i VG 21.11.2009

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:17.03.2010 | Oppdatert:08.06.2015