Klipp

– DET JEG angrer aller mest på i livet, er at jeg ikke fortsatte å snakke norsk da jeg kom til Los Angeles. Det var det siste morfar sa til meg før vi flyttet: Du må ikke glemme språket. Men jeg ble mobbet på skolen fordi jeg hadde tykk aksent, så når mamma snakket norsk til meg hjemme, svarte jeg henne på engelsk. Etter seks-syv måneder i USA snakket jeg bare amerikansk, sier Bø.

Skuespiller Alisha Boe, i Aftenposten

***

DET ER INGA lett sak å finna høvelege namn når nye større og mindre område vert skipa på tvers av gamle inndelingar. Der dei gamle områdegrensene vert brotne og nye storfylke skipa, må spørsmålet om val av namn ha høg prioritet. For namna er ein del av historia til landet og ein viktig del av identiteten til dei som bur der.

Åse Wetås og Botolv Helleland, i Aftenposten

***

ENKELTE GANGER skriver vi journalister det folk sier helt ordrett. Da kan resultatet bli uleselig. I 2000 forekom «i forhold til» 15 000 ganger i norske papiraviser. Ti år senere var antallet 60 000. Sjefredaktørens språkstrev har båret frukter. I Adresseavisen har «forholdismen» avtatt.

Trygve Lundemo, i Adresseavisen

***

– NORD-NORGE er en kraftfull landsdel. Folk i nord er direkte og ærlige, og er innehavere av et saftig og blomstrende ordforråd, sies det. I parentes bemerket kan jeg jo føye til at det ikke er enkelt for en søring å komme sørover igjen etter å ha vært på språkkurs i Nord-Norge i 10 år. Jeg skremmer jo vannet av folk der sør. Det blir helt feil med en søring med nordnorsk vokabular ...

Ordfører Marianne Bremnes, i Harstad Tidende

***

FOR NOEN dager siden overhørte jeg en programleder på radioen fortelle at hun hadde raket i hagen i helgen. – Det var så sinnssykt mye løv, uttalte hun. – Da var det jo sjukt bra at du fikk raket, tenkte jeg med meg selv. For ikke å snakke om da min venninne uttalte her forleden at priser på leiligheter er helt sjuke for tiden. Da satte jeg kaffen i halsen. At eldre folk også kan ta det ordet i sin munn, ja, da har påvirkningskraften tatt overhånd, og hun måtte selvfølgelig bli irettesatt.

Lisbeth Støa Kjølberg, i Sarpsborg Arbeiderblad

Sinnssykt mye løv?

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:29.05.2017 | Oppdatert:19.06.2017