Tastatur

No image

Det verktøyet de fleste av oss fingrer mest med i hverdagen, må være tastaturet. For vi taster mer enn noen gang, både på datamaskiner, telefoner og nettbrett.

AV JOHN ERIK BØE LINDGREN

Da amerikaneren Christopher Latham Sholes oppfant skrivemaskinen i 1868, ordnet han tastene i alfabetisk rekkefølge. Det skapte raskt forviklinger, siden bokstavtastearmene (de som svingte ut og smalt mot papiret når man trykket dem ned) kolliderte og kilte seg fast.

Løsningen ble å plassere de mest brukte bokstavene lengst mulig fra hverandre. I 1872 ble QWERTY-tastaturet lansert. Navnet var satt sammen av de seks første bokstavene øverst til venstre på tastaturet. Den nye tasterekkefølgen ble utviklet spesielt for engelsk. Siden er det gjort enkelte tilpasninger for andre språk, for eksempel norsk, som har Æ, Ø og Å.

QWERTY er en seiglivet standard. Det er blitt utformet alternative løsninger for å gjøre skrivingen enklere og mer effektiv, men de har ikke slått an, blant annet fordi touchmetoden er så utbredt.

Så kan du jo gjette hva et av verdens vanligste passord er? Svaret finnes på tastaturet, og det begynner på Q. Og husk at et nytt passord bare er et tastetrykk unna.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:29.11.2016 | Oppdatert:06.12.2016