Språknytt 4/2012

Språknytt er Språkrådets blad for alle språkinteresserte. God lesing!

I Språknytt nr. 4/2012 kan du blant annet lese disse sakene:

  • Davy Wathne er kjent for sine sterke meninger og stødige språk. Han forteller om sitt forhold til pressespråk og sine erfaringer med sportsspråket.
  • Nordmenn tar stadig opp lånord fra den italienske matverdenen, så det handler ikke lenger bare om pizza og pasta, men også om ciabatta, minestrone og tiramisu.
  • Vi bruker mange typer kallenavn på hverandre. Finnes det noen fellestrekk mellom bruken av slike kjælenavn i norsk og tysk?

Videre kan du lese om årets vinnere av Språkprisen, grunnloven i nye språkdrakter og dubbing på godt og vondt.

Smakebitar
Intervjuet
Davy Wathne har ordet i sin makt og øser av sin kunnskap, til glede og irritasjon for tv-publikum og pressekolleger. Han er en mann med meningers mot, også når det gjelder språk: «Sportsspråket er bedre enn sitt rykte.» «Avskaffelsen av skolelatinen var en skandale.» «Nynorsk er en berikelse.» Og så videre.
Buon appetito!
Italiensk mat har for lengst blitt allemannskost i Norge. At en rekke italienske lånord blir brukt på det norske kjøkkenet, ser vi også i ordbøkene våre. Ordenes betydning er kanskje ikke like kjent. For hva betyr egentlig ciabatta og spagetti? Og har antipasti noe med pastamotstand å gjøre?
Kjært barn har mange navn
Kari Martine Nordmann står det i passet til en typisk norsk kvinne. I banken blir hun titulert fru Nordmann, venner bruker bare Kari, bestemoren sier Vesla, mens hennes kjære Ola har en forkjærlighet for Tine. Hva slags navnetyper er dette? Og hvorfor er det slik at flere menn enn kvinner får kallenavn basert på etternavn?
Kolofon

Ansvarleg redaktør: Arnfinn Muruvik Vonen
Informasjonssjef: Svein Arne Orvik
Redaktørar: Erlend Lønnum og Åsta Norheim
Signerte artiklar frå eksterne skribentar står for forfattaren sitt syn.
Ettertrykk tillate når kjelda er oppgitt.
ISSN 0333-3825 (prenta utgåve)
Omslagsbilete: Foto: Matteo Mezzadri / StockFood / NTB Scanpix

Redaksjonen avslutta 26.10.2012

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:24.11.2012 | Oppdatert:08.06.2015