Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

No image

Kristin Fridtun får Språkgledeprisen 2016

(20.2.16) Forfattaren, spaltisten og føredragshaldaren Kristin Fridtun får i dag Språkgledeprisen for 2016. Prisen blir delt ut under Oversatte dager på Litteraturhuset i Oslo.

Frukostseminar med utdeling av statens klarspråkspris 2015

(12.2.2016) Kven vinn klarspråksprisen for 2015? Og kva er eigentleg problemet med språket i lover og forskrifter? Svar får du på frukostseminaret 3. mars.

No image

Ope dagskurs i nynorsk torsdag 26. mai 2016

(4.2.16) Språkrådet tilbyr eit ope dagskurs i nynorsk for statstilsette, med plass til 25 deltakarar. På kurset går vi gjennom dei viktigaste delane av formverket og stilideala i nynorsken.

No image

Årets fyord

(2.2.16) Språkrådet kårer hvert år årets nyord. Denne gangen griper vi saken an fra en litt annen kant og kårer årets fyord. Dette er ord vi mener brukes feil eller for mye. Det har gått inflasjon i dem. Kåringen er uvitenskapelig, subjektiv og uhøytidelig. Men saklig.

No image

Vil du hjelpe oss og Microsoft med stavekontrollen?

(22.1.16) Språkrådet arbeider for bedre norsk i IKT-verktøy og -tjenester. Stavekontroll for bokmål og nynorsk er ikke noen enkel sak, og vi vil gjerne bidra til at den blir bedre.

Språk i Norden 2015

(18.1.16) Språk i Norden 2015 har kommet. Tema for nummeret er den nordiske språkdeklarasjonen og oppfølgingen av den.

No image

Spørsmål og svar i 2015

(14.1.16) En av Språkrådets oppgaver er å svare på språkspørsmål. Hvordan skal et ord bøyes, hvordan skal det staves, heter det ditt eller heter det datt? Her finner du en oversikt over hvor mange spørsmål Språkrådet besvarte i året som gikk.

No image

Ope dagskurs i nynorsk torsdag 18. februar 2016

(8.1.16) Språkrådet tilbyr eit ope dagskurs i nynorsk for statstilsette, med plass til 25 deltakarar. På kurset går vi gjennom dei viktigaste delane av formverket og stilideala i nynorsken.

Julenummeret av Termposten er her!

(21.12.15) I julenummeret lanserer vi ei ny spalte, «smakebitar frå nordiske termbasar», og denne gongen får du vite meir om MetLex. Du kan også lese om kven som fekk språkmidlane som Kulturdepartementet lyste ut tidlegare i år, om Terminologen og anna.

Står sammen om tegnspråk

(15.12.15) Språkrådet har inngått et formelt samarbeid med Statped om å utvikle og styrke tegnspråk i det norske samfunnet.

Bergen bystyre skal tegnspråktolkes på nett-TV

(19.2.16) Bergen bystyre har vedtatt at bystyremøtene skal tolkes til tegnspråk og sendes på kommunens nett-TV snarest mulig. Dette er en milepæl for norsk tegnspråk.

Utlysing av to oppdrag for prosjekt om genusvariasjon (søknadsfristen er ute)

(12.2.16) Språkrådet ønskjer å gjennomføre eit større prosjekt for å kartleggje genusvariasjon i bokmål og nynorsk, i første omgang variasjon innanfor dagens normer. Målet med prosjektet er å skaffe til vegar oppdatert kunnskap på feltet, som skal gje betre grunnlag for normeringsarbeidet i Språkrådet.

No image

Det flerspråklige dilemmaet

(3.2.16) Engelsk fortrenger norsk som undervisnings- og forskningsspråk i stadig større grad. Men et norsktalende samfunn og arbeidsliv trenger et norsk fagspråk. Det ansvaret må ikke universiteter og høgskoler løpe fra. 

Nye kommunenavn

(28.1.16) Ved utforming av nye kommunenavn har navngivingsprosessen to sider. Den første gjelder valg av navn, altså hva den nye kommunen skal hete. Deretter må det avgjøres hvordan navnet skal skrives.

Språkrådet inviterer til seminar om bruk av engelsk og norsk i akademia

(20.1.16) Hvordan kan vi sikre gode vilkår for norsk fagspråk i en tid der internasjonalisering preger høyere utdanning? Språkrådet vil i samarbeid med Norges handelshøyskole finne praktiske løsninger på denne utfordringen. Vi har samlet de fremste forskerne på feltet og inviterer til seminar om parallell bruk av engelsk og norsk i akademia. 

No image

Årets nynorskkommune 2015: Førde

(14.1.16) - Språk er eit viktig identitetsmerke. Det at vi har to målformer i Noreg, gir oss alle høve til å uttrykke oss på det språket som er nærast for oss, sa kulturminister Linda Hofstad Helleland då ho torsdag 14. januar delte ut prisen Årets nynorskkommune 2015 til Førde kommune.

No image

Rekordmange søk i ordbøkene

(14.1.16) Bokmålsordboka og Nynorskordboka på nett brukes stadig mer. Antall søk har økt med om lag 25 prosent i 2015.

No image

Kompetanseprøver i bokmål og nynorsk, laurdag 12. mars 2016

(7.1.16) I 2006, 2008, 2010 og 2013 heldt Språkrådet kompetanseprøver for språkkonsulentar i bokmål og nynorsk. Laurdag 12. mars 2016 skal vi halde nye prøver.

Nytt styre i Språkrådet

(18.12.15) (18.12.15) Kulturdepartementet oppnevner nytt styre for Språkrådet. Den nåværende styreperioden går ut ved årsskiftet, og nytt styre tiltrer 1. januar. Antall styremedlemmer reduseres fra ni til fem.

No kan du skrive «eit kompliment»

(11.12.15) Språkrådet gjer fleire normeringsvedtak i løpet av året. Her får du eit oversyn over vedtak vi har gjort i 2015.