Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

No image

Nytt Statsspråk ute nå!

(18.11.16) I årets siste utgave av Statsspråk kan du lese om hvordan ord normeres og kommer inn i ordbøkene. Du får også en rask innføring i hvordan du kan få mest mulig ut av nettordbøkene våre.

Time kåra til Årets nynorskkommune 2016

(14.11.16) Kulturdepartementet heidrar Time kommune i Rogaland som årets språksterkaste nynorskkommune. – Vinnaren har ei haldning til språk som både imponerer og inspirerer, seier juryleiar Kristin Solbjør.

«Nye perspektiv på språkteknologi» – ope halvdagsseminar om språkteknologi tysdag 15. november

(1.11.16) Korleis går ein fram om ein vil utvikle appar og dataprogram som handsamar språklege inndata? Det er etablert mange grunnlagsressursar innanfor språkteknologi, men kvar går vegen vidare?

Klarspråkskurs for statsorganer 2017

(31.10.2016) Ønsker dere hjelp til å forbedre viktige tekster? Språkrådet lyser nå ut inntil ti tilpassede klarspråkskurs for statsorganer. Kursene skal holdes i 2017, og søknadsfristen er 30. november 2016.

Ledig stilling i Språkrådet (fristen er utløpt)

(26.10.16) I seksjonen for administrasjon er det ledig ei heil stilling som førstekonsulent/rådgjevar. Vedkomande skal vere sekretær for styret i Språkrådet, gjere saksførebuing for leiinga og saman med arkivleiar ta del i drift og vidareutvikling av arkivtenesta i Språkrådet. Administrativt arbeid ved arrangementa til Språkrådet vil òg vere sentrale oppgåver.

No image

Mer av det gode for språkutstillingen

(17.10.16) Utstillingen «Oslo sier. Språk i byen» på Bymuseet i Oslo drar fulle hus. Har du ennå ikke fått sett den? Nå har du sjansen ut hele 2017!

No image

Terminologikurs i Trondheim mandag 7. november

(6.10.16) Språkrådet tilbyr et heldags grunnleggende kurs i terminologi(arbeid). Kurset holdes i år på Thon Hotel Prinsen i Trondheim. Det er gratis å delta, og vi har plass til 20 deltakere.

No image

Nytt Språknytt: Striden om gardsnamna

(26.9.16) I Noreg har styresmaktene bestemt korleis stadnamn skal skrivast. Slikt blir det bråk av. Så mykje bråk at ei gruppe grunneigarar på Toten har fått endra lova.

No image

Undersøkelse om språk i standarder

(19.9.16) Er det et problem at standarder som gjelder i Norge, ikke finnes på norsk? Dette ønsker Språkrådet å finne ut av, og vi gjennomfører derfor en undersøkelse om språkvalg i standarder. Undersøkelsen gjennomføres i samarbeid med Standard Norge. 

No image

Klart språk gjør pensjon enklere å forstå

(26.8.16) Finansnæringen i Norge skal skrive enklere og mer forståelig om pensjon slik at forbrukerne kan ta gode og informerte valg for sin egen fremtid. Sammen med Språkrådet har Finans Norge derfor utarbeidet et enklere pensjonsspråk. 

No image

Språkprisen til Ivo de Figueiredo

(16.11.16) Forfatteren Ivo de Figueiredo får Språkprisen for 2016. Prisen er Språkrådets pris for fremragende bruk av norsk i sakprosa.

No image

Ordbøkene kan ikkje sensurerast

(14.11.16) Seigmenn og potetgull må få bli i ordbøkene. Ingen skal kunna nekta ord frå allmennspråket ein plass her. Dette skriv språkdirektør Åse Wetås i ein kronikk på ytring.no i dag. Du kan lese heile kronikken her.

No image

Nominerte til Språkprisen 2016

(31.10.16) Erika Fatland, Ivo de Figueiredo, Bjørn Godøy og Tore Rem er nominert til Språkprisen i år. Prisen blir delt ut på Språkdagen 16. november.

No image

Ope dagskurs i nynorsk tysdag 31. januar 2017

(31.10.16) Språkrådet tilbyr eit ope dagskurs i nynorsk for statstilsette, med plass til 25 deltakarar. På kurset går vi gjennom dei viktigaste delane av formverket og stilideala i nynorsken.

No image

– Klarspråksprisen har gjeve oss ny energi

(18.10.16) Fristen for å nominere kandidatar til Klarspråksprisen 2016 er 21. oktober. Fjorårsvinnaren Lotteri- og stiftelsestilsynet seier prisen både var ei anerkjenning av eit målretta arbeid og ei forplikting for framtida.

No image

Språksamlingene har landet i Bergen

(11.10.16) Mandag denne uken gikk startskuddet for en ny epoke i språksamlingenes historie. Nå er de flyttet fra Oslo til Bergen og har fått felles eierskap mellom Universitetet i Bergen og Språkrådet. 

Støtte til terminologiarbeid i universitets- og høgskolesektoren

(29.9.16) Språkrådet lyser ut midlar til terminologiarbeid i universitets- og høgskolesektoren (UH-sektoren). Fagmiljø/fagpersonar i sektoren kan søkje om økonomisk støtte til å samle inn, registrere og gjere norsk terminologi tilgjengeleg på fagfeltet sitt.

No image

Klarspråksprisen 2016

(22.9.16) No kan du nominere kandidatar til klarspråksprisane for 2016! Nytt i år er at vi også deler ut ein eigen pris for kommunesektoren. Fristen for å nominere kandidatar er 21. oktober.

No image

Bli med på namnevandring under Oslo kulturnatt!

(12.9.16) Fredag 16. september inviterer Språkrådet til namnevandring frå St. Hanshaugen via Telthusbakken til Akerselva.

No image

Urovekkende holdninger til norskopplæring i skolen

(24.8.16) Utdanningsbyråden i Oslo avslører urovekkende holdninger til norskopplæring i forbindelse med etablering av engelskspråklig skoleklasse i hovedstaden.