Aktuelt
Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.
Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.
(22.3.22) – Offentlig sektor viser stor interesse for den nye språkloven, melder Språkrådets direktør Åse Wetås. Mange vet at de har fått nye plikter, og mange har spørsmål. Nå kan de få svar på språklov.no.
(16.3.22) 16. mars markerer vi kvenfolkets dag. Kvenene er en av Norges fem nasjonale minoriteter. Språkloven gir kvensk språk status som et av Norges nasjonale minoritetsspråk, og den slår fast at det offentlige har et ansvar for å verne og fremme kvensk språk.
(21.2.22) Den internasjonale dagen for morsmål vart innført av UNESCO i 1999 og markert for fyrste gong i 2000. Målet med dagen er å fremje det språklege og kulturelle mangfaldet i verda.
(10.2.22) Forslag til en del endringer i rettskrivningen for bokmål og nynorsk er sendt ut til allmenn høring. Blant forslagene er innføringen av det kjønnsnøytrale pronomenet hen. Fristen for å sende inn uttalelser er 25. mars.
Ledig stilling i Språkrådet (søknadsfristen er ute)
(4.2.22) I stabsseksjonen vår er det ledig ei fast stilling som førstekonsulent/rådgivar. Vi ser etter deg som er fleksibel og serviceinnstilt og har god økonomi- og rekneskapsforståing. Om du i tillegg har kunnskap om statsforvaltninga, er det ein fordel.
Ledig stilling i Språkrådet (søknadsfristen er ute)
(4.2.22) Språkrådet har ledig vikariat i eitt år som seniorrådgivar i seksjonen for fagspråk og språk i samfunn og høgare utdanning. Vikariatet kan bli forlengt.
(26.1.22) Måndag 31. januar er siste frist for å sende rapport om bruken av nynorsk og bokmål i 2021 til Språkrådet.
(12.1.22) Fjoråret var preget av flere store debatter om språk i universitets- og høyskolesektoren. Nå kommer reaksjonen fra Kunnskapsdepartementet: Tildelingsbrevene til universitetene og høyskolene for 2022 inneholder flere klare språkkrav.
(4.1.22) 1. januar 2022 tok lov om språk (språklova) til å gjelde. Språkrådet gratulerer alle brukarar av norsk (bokmål og nynorsk), dei samiske språka, norsk teiknspråk og dei nasjonale minoritetsspråka kvensk, romani og romanes med den nye språklova.
(3.1.22) Den europeiske samarbeidsorganisasjonen for språknemnder, EFNIL, inviterer studenter til å delta i en kåring av de tre beste masteroppgavene i Europa innenfor emnene språkbruk, språkpolitikk og flerspråklighet.
(22.3.22) På nettstaden språklov.no får offentlege verksemder rettleiing om pliktene dei har etter språklova, og kva dei kan gjere for å etterleve lova. Ein mønsterpraksis for språkarbeid inneheld òg konkrete eksempel frå verksemder som lykkast.
(4.3.22) Språk og sikkerhet er tema for episode 10 av podkasten På godt NAVsk. Reduserer vi folks avmaktsfølelse og styrker tilliten hvis vi bruker helt vanlige ord?
Ledig vikariat som seniorrådgivar – nynorskbruk i forvaltninga og språk i opplæringa (søknadsfristen er ute)
(10.2.22) Språkrådet har ledig vikariat i eitt år. Vi ser etter deg som ønskjer å arbeida for å nå dei språkpolitiske måla for nynorskbruken i statsforvaltninga og for opplæringa i skolen.
(6.2.22) Samisk språk og kultur er ekstra synlig i dag, siden mange kommuner feirer den samiske nasjonaldagen. Mange håper at språkloven gjør de samiske språkene mer synlige også resten av året.
Ledig stilling i Språkrådet (søknadsfristen er ute)
(4.2.22) Språkrådet ser etter deg som ønskjer å arbeide med språkrådgiving, ordbøker og stadnamnrådgiving. Vi har ledig ei fast seniorrådgivarstilling i seksjonen for språkrøkt og språkrådgiving.
(3.2.22) Kunnskapsdepartementet får kritikk for språkpolitisk detaljstyring. Men krava kjem etter fleire år med manglar i språkarbeidet. No er det opp til universiteta å vise at dei følgjer krava som ligg i lovverket.
(14.1.22) Bli med til Finnmark og høyr korleis det står til med dei samiske språka. Og finn ut kvifor kulturministeren elskar språkpolitikk.
(10.1.22) I etterpåklokskapens nådeløse lys tar vi en titt på hva folk satte mest pris på av innhold på nettsidene våre i året som gikk.
(3.1.22) Språkrådets tegnspråkpris er opprettet for å fremme, utvikle og bevare det norske tegnspråket. Prisen er på 25 000 kroner og skal deles ut 23. september 2022.
(20.12.21) 1. januar tek den nye språklova til å gjelde. Språklova inneheld reglar for nynorsken og erstattar den gamle mållova. I julenummeret av Statsspråk kan du lesa om Norsk senter for utvekslingssamarbeid (Norec), der nynorsk har vorte eit naturleg arbeidsspråk.
Publisert:07.11.2003 | Oppdatert:29.05.2015