Aktuelt

Dette er en liste over aktualitetssakene på Språkrådets nettsted.

Velg side

Ut med språket!

(15.4.11) Kva er god forskingsformidling, og korleis kan det gjerast betre? Torsdag 14. april gjekk seminaret «Ut med språket» av stabelen. Statsråd Tora Aasland opna seminaret, og ei rekkje glitrande innlegg blei serverte, mellom anna av Fredrik Thue, Anders Johansen, Lynn Nygaard og Dag Hessen.

– Staten ignorerer språkvala til kommunane

(17.3.11) Nesten halvparten av alle nynorskkommunar får sjeldan eller aldri brev frå staten på nynorsk, trass i at dei har krav på det. Det viser ei fersk undersøking som er gjennomført av Språkrådet, Landssamanslutninga av nynorskkommunar (LNK) og Nynorsk kultursentrum.

Ut med språket!

(09.03.11) Forskningsformidling i norsk offentlighet
(9.3.11) Vi inviterer til seminar om forskningsformidling på norsk: Hva er god formidling, og hvordan kan den gjøres bedre? Seminaret Ut med språket! arrangeres for å inspirere norske universitets- og høgskoleansatte til å skrive på godt norsk for et stort publikum og til å reflektere over forskningens plass i offentligheten.

Arnfinn Muruvik Vonen ny direktør

(28.2.11) Arnfinn Muruvik Vonen (50) er tilsatt som ny direktør i Språkrådet. Den nye språkdirektøren ble presentert av kulturminister Anniken Huitfeldt og styreleder Ottar Grepstad på et møte med de ansatte i Språkrådet.

Statsspråk 1/2011

(24.2.11) Klar, men aldri ferdig er tittelen på den store klarspråkskonferansen i Oslo 10. mars og ei ny bok som prosjektet «Klart språk i staten» har gitt ut med erfaringar frå norsk og internasjonalt klarspråksarbeid. Les meir om prosjektet og boka i siste Statsspråk.

Norsklæreres holdning til eget fag

(14.2.11) Resultatene fra undersøkelsen om norsklærernes holdning til eget fag ble lagt fram på et debattmøte 10. februar. Her kan du lese en oppsummering av kommentarene som kom fram på møtet.

Norsklærere: Ulike holdninger etter utdanningsnivå og erfaring

(31.1.11) Hvilke holdninger norsklærere har til faget sitt, varierer etter hvor høy utdanning og hvor lang arbeidserfaring de har. Men nesten alle trives med faget og elevene. Det går fram av en spørreundersøkelse som legges fram av Språkrådet.

Stadig flere vil ha mer norsk språk i reklame

(26.1.11) På to år har folk flest blitt klart mer negative til engelsk i reklame og markedsføring i Norge. Seks av ti vil nå ha all reklame på norsk. Det viser en undersøkelse TNS Gallup har utført for Språkrådet.

Klarspråkskonferansen «Klar, men aldri ferdig» 10. mars

(17.1.11) Må språket i lover og regler være så vanskelig? Hva måtte til for at president Obama skulle signere USAs nye klarspråkslov? Hvordan lykkes vi med å skrive godt og klart? Kom på klarspråkskonferansen 10. mars og få svarene.

Kan norsk være i framgang i UH-sektoren?

(11.4.11) På ti år har andelen norsk i pensum på førsteåret i enkelte informatikkstudier økt fra totalt 21 prosent til 45 prosent. Mens informatikkstudentene på fire høgskoler leser 69 prosent norsk dette studieåret, er tallet bare 31 prosent ved fire universiteter. Det viser en undersøkelse som NIFU har gjort på oppdrag fra Språkrådet.

Nytt Språknytt

(18.3.11) I dette nummeret av Språknytt møter vi forfatteren Bertrand Besigye, som forteller om sitt forhold til det norske språket, og hvordan han bruker språket på nye måter. I omtalen av Språkrådets undersøkelse om markedsføring og reklame kan du lese hva bedriftsledere og forbrukere mener om bruk av engelsk i reklamebransjen. Har engelsk faktisk en salgsfremmende effekt?

Invitasjon til arbeidsseminar 11.5.2011 i Riga

(15.3.11) Arbeidsgruppen for språkteknologi i Norden inviterer til  arbeidsseminar (workshop) i tilknytning til de nordiske datalingvistikkdagene i Riga i mai. Temaet er hvordan språkressurser kan gjøres synlige og tilgjengelige.

Skifte av fungerende direktør

(22.2.11) Administrasjonssjef Karl Henrik Steinsholt overtar nå som fungerende direktør i Språkrådet etter Sigfrid Tvitekkja, som skal ut i svangerskapspermisjon. Steinsholt skal være fungerende direktør inntil den nye direktøren, Arnfinn Muruvik Vonen, tiltrer i Språkrådet.

Høyringa om nynorskrettskrivinga nærmar seg

(26.1.11) Rettskrivingsnemnda hadde møte på Lysebu 13. og 14. januar, og gjekk då gjennom innstillinga som skal ut på høyring seinast 1. februar.

Den ellevte konferansen om leksikografi i Norden, Lund i Sverige 24.–27. mai

(21.1.11) Det er Svenska akademiens ordboksredaksjon som denne gang er ansvarlig for arrangementet, i samarbeid med Den nordiske foreningen for leksikografi (NFL) og Språkrådet.

Hvordan lykkes med et klarspråksprosjekt i det offentlige?

(17.1.11) Boka Klar, men aldri ferdig, som Språkrådet og Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) gir ut i dag, beskriver hvordan offentlige virksomheter kan lykkes i arbeidet med å skrive bedre og mer brukervennlig i tekster til publikum. Boka formidler resultater og erfaringer fra de to første årene av arbeidet med prosjektet «Klart språk i staten», som Difi og Språkrådet gjennomfører sammen.