Brexit

No image

Brexit er på alles lepper når britene går til folkeavstemning om medlemskapet i EU. Hvordan har dette besynderlige ordet blitt til, og bør det skrives med liten eller stor forbokstav?

Brexit er en sammentrekning av ordene britisk og exit (egentlig British og exit), og det er laget over samme lest som grexit. Ordet grexit oppstod da det ble spekulert på om Hellas måtte melde seg ut av EUs valutasamarbeid for ikke så lenge siden. Nå snakkes det til og med om svexit i vårt naboland.

Slike sammentrekninger kalles for teleskopord blant språkvitere. Teleskopord er sammensetninger som består av begynnelsen av et ord og slutten av et annet. Slike ord er ikke særlig vanlige i norsk, og de er gjerne lånt fra engelsk. Ord som brunsj (breakfast + lunch), motell (motor + hotel), blogg (web + log), bit (binary + digit), moped (motor + pedaler) og svorsk (svensk + norsk) er noen av dem.

Rett som det er, oppstår det fremdeles nye teleskopord spontant, f.eks. burkini (burka + bikini) og instavennlig (Instagram + vennlig).

Skulle ja-siden vinne folkeavstemningen og Storbritannia forblir i EU, har de også et teleskopord for hånden: bremain.

Språkrådet anbefaler å skrive brexit med liten forbokstav på norsk fordi det ikke er et egennavn.

 

Publisert 22. juni 2016

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.06.2016 | Oppdatert:04.08.2021