Torgrim Eggen får Språkprisen 2020

No image

(19.10.20) Kombinasjonen av et uhøytidelig og et klassisk språk gjør Eggen til en fremragende sakprosaforfatter, mener juryen.

Torgrim Eggen får Språkprisen for bøkene Axel. Fra smokken til Ovnen – storyen om Axel Jensen (2019), Kunstrock (2017), Forbindelsen (2017) og HB. En destillert norgeshistorie (sammen med Jon Bertelsen og Rudi Høynes, 2015). Prisen er på 100 000 kroner.

Som sakprosaforfatter har Eggen tatt for seg temaer som hjemmebrent, hasj, sigarer og kunstrock. Juryen mener at Eggens beskrivelser setter leseren i en tilstand av «estetisk salighet». Videre trekker juryen fram at Eggen skriver «overraskende setninger med store doser uhøytidelig, men samtidig umiskjennelig klassisk dannelse».

Eggen var én av fem nominerte til Språkprisen, og konkurransen var hard i år. – Uavhengig av fagområde er alle de fem nominerte forfatterne gjennom ulike skrivegrep vel kvalifiserte vinnere av en sakprosapris, sier juryleder Sverre Tusvik.

Hovedverk om Axel Jensen

Eggens nyeste bok, som kom ut i 2019, er en biografi om forfatteren Axel Jensen. Juryen legger vekt på at biografien gir et helt unikt innblikk ikke bare i Axel Jensens liv, men også i livet og tankeverdenen til dem rundt ham. Biografen beskriver denne delen av unorsk alternativkultur på en helt særegen måte.

«Tekstene hans er fulle av skarpt iakttatte og presist beskrevne visuelle inntrykk, formidlet i et rytme- og klangbevisst språk», skriver Eggen om Jensen.

Gjennom kapitteloverskrifter som «Grill meg i hekken», «Lem, nedenom og hjem» og «Selvportrett med svinepels» viser Eggen at han er inspirert av Jensens stil, samtidig som han beholder sitt eget journalistiske blikk.

Utdeling på Sakprosafestivalen

Hvert år deler Språkrådet ut Språkprisen for fremragende bruk av norsk i sakprosa. I år går prisen til en forfatter som skriver på bokmål. Prisen blir delt ut av direktøren i Språkrådet, Åse Wetås.

– Gjennom uortodokse temavalg som hasj og hjemmebrent utforsker Torgrim Eggen interessante sider ved prosaspråket vårt. Tekstene hans viser hvor godt det norske språket duger til å beskrive verden rundt oss. Jeg gleder meg til å dele ut Språkprisen til Eggen, sier Wetås.

Utdelinga er lørdag 24. oktober kl. 14 på Litteraturhuset i Oslo, under Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforenings sakprosafestival. Prisoverrekkelsen blir strømma og tegnspråktolka. Jurymedlem Knut Hoem vil ha en samtale med Torgrim Eggen fra scenen. I juryen sitter også Kaja Schjerven Mollerin og Merete Røsvik.

Kontakt:

juryleder Sverre Tusvik, tlf. 91 78 72 27
direktør i Språkrådet Åse Wetås, tlf. 91 58 49 33

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:19.10.2020 | Oppdatert:27.10.2020