Hvor ofte bruker du bokstavene C, Q, X og Z?

(1.4.14) Språkrådet har diskutert de lite brukte bokstavene C, Q, X og Z og går inn for å fjerne dem fra det norske alfabetet (aprilspøk).

Spørsmålet ble nylig drøftet på et seminar i bokstavseksjonen i Språkrådet, der seksjonsleder Alf Betheim tok til orde for å fjerne de overflødige bokstavene.

– Det var et lite omstridt forslag som ikke førte til de store diskusjonene. De fleste i seksjonen følte at dette var overmodent. Det er jo snakk om bokstaver som ikke har noen funksjon i norsk, sier Betheim.

Bak forslaget ligger ikke bare et ønske om å rydde i alfabetet. Det er også et stort poeng å frigjøre plass på tastaturene i de tusen hjem. Nå kan andre tegn få slippe til. Språkrådet går inn for å erstatte de fire tastene med smilefjes, blunkefjes, tommel opp og tommel ned.

– Det er viktig at vi følger med i tiden. Vi må ikke være så engstelige for å kvitte oss med inngrodde forestillinger og tenke nytt. Forslaget er godt gjennomtenkt og i tråd med både sosial og teknologisk utvikling. Tommel opp! smiler Språkrådets direktør Arnfinn Muruvik Vonen lurt.

Språkrådet sender nå forslaget på høring, slik at saken kan bli avgjort før sommeren. På denne måten får særlig skoleverket og næringslivet tid til å omstille seg, samtidig som tastaturprodusentene rekker å forsyne markedet med flunkende nye tastaturer.

Alle er velkomne til å delta i høringen, og du finner mer informasjon på denne nettsiden.

 

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:31.03.2014 | Oppdatert:19.02.2018