Tsjornobyl

No image

Verdens alvorligste kjernekraftulykke fant sted natt til 26. april 1986 i Tsjornobyl, 90 kilometer nord for den ukrainske hovedstaden Kyiv. Tsjornobyl-ulykken og de alvorlige konsekvensene den fikk for livsmiljøet i nærområdet og lenger unna, har fått fornya oppmerksomhet de siste ukene i forbindelse med en populær tv-serie.

Tsjornobyl er det ukrainske navnet på byen som vi nok er mer vant til å se omtalt i russisk språkdrakt som Tsjernobyl. Ukrainsk er i dag eneste offisielle språk i landet, og vi anbefaler at man bruker ukrainske navn på byer og steder i landet. Der andre former er veletablert i norsk, kan man også bruke disse. Det gjelder Tsjernobyl, Kiev og Krim.

Både på russisk og ukrainsk ligger trykket på andre stavelse: Tsjornobyl og Tsjernobyl. Navnet betyr bokstavelig talt ‘svart stilk’ (ukrainsk: tsjorne bylo), og det er brukt som navn på planten burot.

Språkrådets liste over utenlandske stedsnavn finner du de største og mest kjente byene i Ukraina. Vi har offisielle regler for transkripsjon av ukrainske navn til norsk.

---

Foto: jeffrey.pick – Chernobyl June 2014 (Lisens: CC BY-SA 2.0).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:24.06.2019 | Oppdatert:08.08.2023