Difi og Språkrådet lanserer nettkurs i klarspråk

No image

(2.6.16) Hvem skriver vi egentlig for i det offentlige? Og hvordan kan vi skrive så mottakerne forstår? Med nettkurset «Den gylne pennen» får stat og kommune nå et gratis kurstilbud, til hjelp i kampen mot byråkratspråk og språktåke.

–  Dette nettkurset gir oss et nytt verktøy i arbeidet med klart språk, sier assisterende direktør i Difi, Vivi Lassen. –  Med denne fleksible formen for læring kan vi nå ut til mange og dekke et kursbehov vi vet finnes.

Kurset er et samarbeid mellom Difi og Språkrådet og del av Difis satsing «På nett med læring». Det er ett av flere nye nettkurs som lanseres i dag. Språkrådet har ansvaret for det språkfaglige innholdet i «Den gylne pennen».

– Vi har jobbet med klarspråk i over et tiår nå, men det er fortsatt et stort behov for bevisstgjøring og grunnleggende informasjon om gode skriveteknikker i forvaltningen, sier Språkrådets direktør Åse Wetås. – Klarspråk er et demokratiprosjekt. Klart forvaltningsspråk bidrar til at flere forstår hvilke rettigheter og plikter de har. Med dette kurset kan mange flere få grunnleggende kunnskaper om klarspråk.

Målgruppen er medarbeidere i stat og kommune som skriver i jobben sin, men det er selvfølgelig fritt fram å bruke kurset for alle som ønsker det.

Gir en innføring i klarspråksteknikkene

Kurset er et grunnkurs som gir en innføring i de viktigste klarspråksteknikkene. I et tegnet univers møter kursdeltakerne innbyggere som i ulike situasjoner mottar tekster fra det offentlige. En fagperson veileder og forklarer gjennom forelesninger og eksempler, og gjennom oppgaver får deltakerne trene på å følge fagpersonens råd.

Nettkurset er gratis, og man kan ta det enten alene eller i gruppe. Det tar 45–60 minutter å gjennomføre hele kurset. I tillegg kan man velge å jobbe med en egen tekst parallelt.

Ledere har en avgjørende rolle i klarspråksarbeidet, blant annet fordi de kan legge til rette for og bidra til å bygge en skriftkultur der mottakeren står i sentrum. Dette kurset har derfor også en egen del for ledere, med råd og veiledning om ledernes rolle i klarspråksarbeidet.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter