Bjørnetjeneste

Hva betyr egentlig bjørnetjeneste? Jeg mener at det er å gjøre noen en tjeneste som viser seg å ha negative følger, mens barna mine mener at det er å gjøre noen en kjempetjeneste. Det eneste vi er enige om, er at det vil være en bjørnetjeneste om jeg gjør leksene for dem!

Svar

Ordet henspiller på en fabel av franskmannen Jean de La Fontaine (1621–1695). Fabelen forteller om en bjørn som ville jage ei flue fra sin herres nese med en stein og kom i skade for å knuse herrens hode.

Dette er jo et sterkt bilde i forbindelse med leksehjelp, men hvis man gjør barna uselvstendige med overdreven hjelp, er det ikke helt ueffent.

Vi foreslår at du står på ditt og lærer barna den tradisjonelle betydningen, for vinner den nye betydningen fram, ødelegger det for et godt ord som vi ikke har noe like fyndig alternativ til. Når man har hørt om Fontaines fabel, bør det være lett å huske hva bjørnetjeneste betyr. (Det er ikke som med betydningsglidningen til f.eks. forfordele og andre ord som er vanskelige å henge på en knagg.)

Du snyter altså barna for en bjørnetjeneste ved å lære dem ordet. Til gjengjeld kan de jo få en helt ufarlig bjørneklem eller bamseklem. Det kan forresten tenkes at disse ordene har påvirket bjørnetjeneste i «positiv» retning.

Ordet er kjent i bl.a. tysk (Bärendienst), svensk og dansk. Fransk har le pavé de l'ours ‘bjørnestein’ (for bjørnen brukte en stein), mens service d'ours er mindre kjent. Engelsk mangler ordet. Når bjørnetjeneste oversettes til engelsk i ordbøkene, kan det være slik:

bjørnetjeneste: disservice (meant for somebody's good), well-meant but very awkward help; å gjøre noen en bjørnetjeneste: to do somebody a disservice, to do somebody a bad turn

Historien om denne «tjenesten» er eldre enn La Fontaine. Den kan visst spores tilbake til India, der det er en ape som gjør bjørnetjenesten.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter