Satsing eller satsning?

Hva er riktig, satsing eller satsning? Jeg finner bare det første i ordboka. Og hvordan blir det i sammensetninger, for eksempel fattigdomssatsning/fattigdomssatsing og satsningsområder/satsingsområder?

Svar

Det er satsing som må regnes som det korrekte på norsk, både på bokmål og på nynorsk, og enten en sikter til handlingen (prosessen) eller resultatet.

Også i sammensetninger bør en skrive satsing, altså fattigdomssatsing, Internett-satsing (eller internettsatsing), nysatsing, satsingsområde osv.

Satsning står ikke i ordbøkene, som du har observert. Det brukes likevel en del, kanskje delvis etter påvirkning fra svensk og dansk, der -ning brukes langt mer enn i norsk.

Satsing er et typisk etterkrigsbegrep. Det slo gjennom etter at vanlige norske ing-endelser hadde fått godt feste i skriftspråket. Hvis du søker på «satsingen på» i tekstbasen Bokhylla, ser du et uvanlig mønster: -ing er eldre enn -ning i dette ordet. Nordahl Grieg er førstemann ute med -ing, i 1947. Det første tilfellet av «satsningen på» er fra 1968 og er svensk.

For øvrig er spørsmålet om -ing eller -ning et stort og heller innfløkt område.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter