Over en lav sko, men hvilken og hvordan?

Hvorfor i all verden bruker vi uttrykket over en lav sko om ‘massevis, i fleng’?  Har det med masseproduksjon av skotøy å gjøre?

Svar

Nei, da hadde det kanskje heller hett over en lav lest, som noen har vridd det til. Det handler opprinnelig om drikking, men ingen kan forklare uttrykket helt.

Ordbog over det danske Sprog har denne mulige forklaringen:

over en sko ell. (nu kun) over en lav sko (oprindelse uvis; maaske egl. m. h. t. overflødighed af drikkevarer (og sigtende til den skik at drikke af sko- ell. støvleformede drikkekar)

Dette har de fra Hjalmar Falk og Alf Torps Etymologisk Ordbog over det norske og det danske Sprog. Akkurat hvordan lav kom inn i bildet, er uvisst. Utklipp følger:

At ingen vet helt hva det opprinnelig handler om, hindrer ikke folk i å bruke uttrykket over en lav sko. Tvert om høyner man gjerne med en støvel og lignende. Det kan ikke kalles helt galt heller, og uttrykket brukes uansett ikke mye i seriøs sakprosa. (I Ordbog over det danske Sprog står denne bruksopplysningen: «Høres kun i den lavere Talebrug.») Selv en halvhøy støvlett gir i dag like mye mening som det opprinnelige uttrykket. Så her er det fritt fram for fantasien.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter