Faktum, kvantum og medium – bøying
Hvordan bøyes ordene faktum, kvantum og medium?
Ordene bøyes slik som nedenfor.
Skråstreken står for valgfrihet, B står for bokmål og N for nynorsk.
Kvantum går nøyaktig som faktum.
B
et faktum – faktumet
flere fakta – alle faktaene
N
eit faktum – faktumet
fleire fakta – alle faktaa / fleire faktum – alle faktuma
Sammensetningsformen er fakta-.
Mange um-ord har en egen «latinsk» flertallsstamme som slutter på -a i stedet for -um (flere fakta). Bare i nynorsk kan man valgfritt fortsette med um-stammen i flertall. Ordet blir da et helt regelrett intetkjønnsord på linje med (flere) hus – (alle) husa.
Se mer om fakta under «Aktuelt ord».
B
et medium – mediet
flere medier – alle mediene / alle media
N
eit medium – mediet
fleire medium – alle media
Som medium bøyes også alle sammensetninger med ordet, for eksempel massemedium.
Merk at sammensetningsformen er medie-, for eksempel mediebedrift, medielinja.
Ord på -ium har ikke den latinske flertallsstammen -a. De bøyes som vanlige intetkjønnsord i flertall når -um er sløyfet. Der vi finner -a, som i alle media, er det en radikal bokmålsform vi har for oss (på linje med husa). Bare i radikalt bokmål og i nynorsk kan man skrive «i media er det slik og slik», ellers heter det «i mediene».
Ord på -ium og -eum (som museum) mister -ium også i bestemt form entall (museet). I bokmål hører -ium/-eum altså bare til i ubestemt entall, det som er oppslagsformen i ordboka. I nynorsk derimot kommer -ium/-eum inn igjen i ubestemt form flertall. (Intetkjønnsord har alltid identisk form i ubestemt form entall og flertall i nynorsk, jf. eit hus – fleire hus.)
Var denne teksten grei?
Trykk på Ja eller Nei og skriv ei tilbakemelding med ris, ros eller begge delar. Vi svarar ikkje på tilbakemeldingane, men vi les dei aller fleste. Les meir om baseartiklane i spalta til høgre (eller nedst, om du er på lesebrett/mobil).