Nye versjoner av ordbanken

No image

(6.7.18) Denne uka har Nasjonalbiblioteket lagt ut nye versjoner av Norsk ordbank i Språkbankens ressurskatalog. I de nye versjonene er nye ord lagt til og feil rettet opp slik at ordbanken er større og mer korrekt enn før.

Ordbanken er en database over norske ord og deres mulige bøyningsformer. F.eks. inneholder databasen alle mulige former av verbet jobbe: Ikke bare jobber og jobba/jobbet, slik det er vanlig i ordbøker, men også former som jobbes, jobbende og imperativen jobb. Alle disse formene er lenket til utgangsformen jobbe. Dessuten er vanlige feilskrivinger av ord tatt med: Formen allmen, en vanlig skrivefeil, er lenket til ordet allmenn.

Det store formtilfanget gjør at ordbanken er egnet for språkteknologiske løsninger, som krever at ordformer blir gjenkjent slik at de kan behandles riktig. Banken er blitt brukt til maskinoversettelse, søkemotorer, stavekontroll, Scrabble-liknende spill og pedagogiske verktøy, setningsanalyse og navnetypegjenkjenning.

I ordbanken kan man velge om man bare ønsker de normerte formene som finnes i Nynorskordboka og Bokmålsordboka, eller om man vil ha med et utvidet sett av ikke-normerte former, slang og stavefeil. 

Ordbanken finnes i en bokmålsutgave og en nynorskutgave.

Nasjonalbiblioteket distribuerer ordbanken for bokmål og ordbanken for nynorsk i Språkbanken på vegne av Språkrådet og Universitetet i Bergen, som står for innholdet i dem. Ordbanken kan fritt lastes ned av alle.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:06.07.2018 | Oppdatert:06.07.2018