Bruker ordbøkene på eksamen

No image

(16.5.18) Bokmålsordboka og Nynorskordboka på nett er ekstra populære i eksamensperiodene. I mai i fjor ble det gjort 4,5 millioner søk i ordbøkene. Bokmålsordboka og Nynorskordboka på nett er gratis tilgjengelig for alle og blir slått opp i om lag 36 millioner ganger hvert år. 

Ordbøkene kan være ett av de nettbaserte hjelpemidlene elevene har lov til å bruke på eksamen, hvis skoleeieren åpner for å bruke slike hjelpemidler. Eksamensperioden for norsk i videregående opplæring starter 22. mai i år.

Bokmålsordboka og Nynorskordboka oppdateres løpende med gjeldende rettskrivning. Når man slår opp et ord, finner man definisjoner, brukseksempler, bøyningsopplysninger og informasjon om ordenes opprinnelse. Fra 2016 er det Universitetet i Bergen og Språkrådet som i fellesskap eier og utvikler ordbøkene.

– Da Universitetet i Bergen (UiB) overtok ansvaret for språksamlingene, var det blant annet for å sikre at alle som trenger språkhjelp, kan fortsette å bruke de populære ordbøkene. Vi ser at vi har en skikkelig topp i bruken av ordbøkene i mai og juni. Det tyder på at vi når en viktig gruppe i videregående opplæring, spesielt i den krevende eksamensmåneden de nå går inn i, sier rektor ved UiB, Dag Rune Olsen.

– Bokmålsordboka og Nynorskordboka er de viktigste kildene til oppdatert informasjon om hvordan norske ord skal skrives og bøyes. Ordbøkene gir også fyldige opplysninger om hvordan ord og uttrykk kan brukes, og hva de betyr, sier direktør i Språkrådet, Åse Wetås.

 

Kontakt

Anne Kirkhusmo, kommunikasjonssjef i Språkrådet, tlf. 416 74 135

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:16.05.2018 | Oppdatert:28.06.2023