Valkyrje

No image

En valkyrje er en norrøn skjebnegudinne som bestemmer hvem som skal dø på slagmarken. Ordet er sammensatt av norrønt valr, falne stridsmenn, og kjósa, å velge. 

Når valkyrjene har valgt ut hvem som skal dø, tar de med seg de falne til Åsgard. Der blir de døde til einherjer, som skal kjempe sammen med æsene i det siste og avgjørende slaget på vollen Vigrid. Valkyrjene er ofte framstilt som vakre skjoldmøyer som rir i flokk gjennom luft og vann, over hele verden. I festhallen Valhall bærer valkyrjene ut mjød og underholder æser og einherjer.

I det siste har ordet fått ny aktualitet gjennom NRK-serien Valkyrien. Handlingen der foregår i den nedlagte Valkyrie plass T-banestasjon på Majorstua i Oslo. Den plassen har igjen fått navnet sitt fra Valkyriegata, som ble oppkalt etter de norrøne gudinnene i 1896.

Legg merke til at offisiell rettskriving er valkyrje, på både bokmål og nynorsk. I bestemt form entall er det valgfritt å skrive valkyrja eller valkyrjen på bokmål, mens ordet bare kan ha hunkjønnsending på nynorsk. Skrivemåten valkyrie har aldri vært en offisiell rettskrivingsform for hverken bokmål eller nynorsk så lenge vi har hatt egne norske rettskrivinger. For bokmålets del vil det si i hvert fall siden 1907, da vi fikk en rettskriving (den gangen med navnet riksmål) som var selvstendig fra dansk.

Bjarne Berulfsens Norsk uttaleordbok fra 1969 oppgir uttale med trykk på første stavelse og kj-lyd. Valkyriegata og den nå nedlagte Valkyrien stasjon har likevel k-uttale og trykk på andre stavelse.

 

Publisert 13. januar 2017

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:13.01.2017 | Oppdatert:04.08.2021