Svartfredag

No image

Det kan svartne for noen hver i julestria.

Thanksgiving, den amerikanske høsttakkefesten, blir feiret fjerde torsdag i november. Dagen etter har mange fri fra skole og arbeid og benytter sjansen til å starte julehandelen. Butikkene åpner ofte grytidlig, med tilbud som kan være begrenset til noen timer. I USA har dagen blitt kalt Black Friday i mange år.

Den norske handelsstanden har fulgt opp den amerikanske tradisjonen med fristende tilbud, ikke bare fredag, men gjerne hele uka. Dette har blitt et så fast førjulsinnslag i Norge at fenomenet bør ha et norsk navn.

En treffende beskrivelse av dagen (for enkeltes vedkommende) kan være blakk(e)fredag, men vi foreslår i stedet å oversette ordet direkte til svartfredag eller svartefredag, etter mønster av blåmandag og lignende. I samsvar med det kan uka kalles svartuka eller svarteuka.

Du kan lese mer om historien til både ordet og fenomenet i Store norske leksikon. Her står det også noe om alternativ til den importerte kjøpefesten. Et slikt alternativ er Ombruksuka. En utgreiing om forholdet mellom ombruk, gjenvinning og beslektede ord finner du i svarbasen.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:26.11.2020 | Oppdatert:24.11.2023