Svartfredag

No image

Det kan svartne for noen hver i julestria.

Thanksgiving, den amerikanske høsttakkefesten, blir feiret fjerde torsdag i november. Påfølgende fredag har mange fri fra skole og jobb og benytter sjansen til å starte julehandelen. Butikkene åpner ofte grytidlig denne dagen, med tilbud som kan være begrenset til noen timer. I USA har dagen blitt kalt «Black Friday» i mange år. Den norske handelsstanden har fulgt opp den amerikanske tradisjonen med fristende tilbud, ikke bare fredag, men gjerne hele uken.

Den tidligste bruken av betegnelsen «Black Friday» i USA kan spores tilbake til 1961, men fenomenet er betydelig eldre. Det var ikke uvanlig at folk skulket eller tok en sykedag etter thanksgiving for å få fire fridager på rad, noe som kanskje gjorde dagen svart for arbeidsgivere. Navnet har også vært knyttet til håpet om at salgstallene denne dagen går fra underskudd til overskudd, fra røde til svarte tall. Dessuten kunne handelshysteriet føre til ulykker og vold – og gi dagen et mørkt anstrøk.

Hvis denne dagen skal bli en fast del av den norske førjulsstria, bør den få et norsk navn. Det er nærliggende å kalle dagen «svartfredag» eller «svartefredag» etter mønster av blåmandag, som kanskje kommer når lommeboka er tom. For noen vil det dermed bli en «blakk fredag».

 

Oppdatert 26. november 2020

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:26.11.2020 | Oppdatert:03.08.2021