Responsiv design

No image

Selv om responsiv ikke står i ordbøkene, er det fullt lovlig å skrive og bruke ordet.

Det er blitt et krav om at nettsider må kunne vises like godt uansett hvor stor skjerm de vises på, og flere og flere nettsteder bruker det som kalles responsiv design. Responsiv design innebærer at visningen av nettsiden tilpasses slik at den blir optimal for skjermstørrelsen. Det betyr at en nettside vises ulikt på en smarttelefon og en pc-skjerm, men at brukeropplevelsen blir best mulig uansett hvor stor skjermen er.

Responsiv føyer seg inn i norsk ordanningsmønster der endelsen -iv legges til et ord med latinsk opprinnelse, som for eksempel i dekorativ, effektiv og figurativ. Her er det respondere som ligger til grunn. Respondere betyr ‘svare’, og responsiv design svarer nettopp ved å tilpasse seg til skjermstørrelsen når en nettside åpnes.

Design er nylig blitt normert til intetkjønn i tillegg til hankjønn, slik at man nå kan skrive både responsiv design og responsivt design.

Hvis du vil se et eksempel på hva responsiv design innebærer, kan du åpne denne nettsiden på både pc og mobiltelefon og se forskjellen. Disse sidene er nemlig responsive.

 

Publisert 13. april 2015

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:09.04.2015 | Oppdatert:04.08.2021