Prinsesse

No image

Britene har fått en ny prinsesse. For å finne opphavet til den kongelige tittelen må vi, som så ofte ellers, til latinen.

Substantivet princeps på latin, av primus (‘først’) og capere (‘å ta’), betyr «den som tar førsteplassen» og gav opphav til prins i gammelfransk. Ved hjelp av det feminiserende ordleddet -esse oppstod så prinsesse. Ordet har funnet veien til en rekke språk, blant annet norsk. Prinsesse har blitt brukt om mange slags kvinner med høy status opp gjennom tidene, men som tittel er bruken nå stort sett reservert døtre eller ektefeller til kongelige. Men ordet blir også brukt om andre gjeve kvinner man ønsker å framheve, for eksempel skytterprinsessen under Landsskytterstevnet.

I norsk skriver vi som regel prinsessetittelen med liten forbokstav, for eksempel prinsesse Ingrid Alexandra. Det eneste unntaket er når tittelen skal skrives fullt ut, med Hennes Kongelige Høyhet først. Men på engelsk bruker man stor bokstav i kongelige titler når navnet følger etterpå, så den lille prinsessen i Storbritannia kommer til å bli omtalt som Princess Charlotte på morsmålet.

 

Publisert 8. mai 2015

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:08.05.2015 | Oppdatert:04.08.2021