Oslo-skolen eller osloskolen?

No image

Den siste tida har det blitt skrevet mye om nasjonale prøver og resultater fra forskjellige skoler i Norge. Hvordan skal vi egentlig skrive ord som er sammensatt av et egennavn og et fellesnavn? Vi har to muligheter: stor forbokstav og bindestrek, som i Oslo-skolen, eller liten forbokstav og uten bindestrek, som i osloskolen. 

Hvilken vi bør velge, avhenger litt av hvor etablert uttrykket er. Ordet gudbrandsdalsost brukes på samme måte som geitost. Sammenstillinga er innarbeidet og bør absolutt skrives med liten forbokstav og uten bindestrek. Andre ganger er det sammensatte ordet mer tydelig laget for den spesielle anledningen, og da kan vi også velge skrivemåten med stor forbokstav og bindestrek. Det finnes sammensetninger som sjøl er egennavn, som for eksempel Oslofjorden. Dem skriver vi med stor forbokstav og uten bindestrek.

Hva da med byer som Trondheim og Bergen, der vi lett legger til en binde-s? De skal nok helst få denne s-en i sammensetninger også, sånn at vi kan velge mellom Trondheims-skolen og trondheimsskolen og mellom Bergens-skolen og bergensskolen.

---

Foto: Sean Hayford Oleary – Ila skole (Lisens: CC BY-SA 2.0)

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:17.04.2015 | Oppdatert:11.08.2023