Oscar-prisen

No image

To norske regissører, Torill Kove og Morten Tyldum, er blant filmskaperne som kjemper om årets Oscar-priser 22. februar.

Foto: WikimediaSom ved andre navn som knyttes til et fellesnavn, toner vi ned egennavnspreget ved å sette inn en bindestrek, Oscar-nominasjoner, Oscar-tildelingen, Oscar-prisen, jf. Grammy-prisen. Skrivemåten oscarprisen, oscartildelingen osv. er også brukelig. Da skrives den som et vanlig fellessnavn, jf. nobelprisen. Men vi holder på den store forbokstaven når det er snakk om å motta «en Oscar», f.eks.

Oscar er et irsk navn, trolig sammensatt av os ‘hjort’ og cara ‘venn’. Den norske skrivemåten Oskar var særlig populær i tiårene rundt 1900 og har tatt seg opp igjen etter 1990.

Det er et amerikansk filmakademi som står bak tildelingen av «Academy Award of Merit», som altså har fått kallenavnet Oscar. Opprinnelsen til navnet er uklar. Den mest populære teorien er at en bibliotekar ved akademiet mente statuetten liknet hennes onkel, Oscar.

Norge har for øvrig sin egen Oscar-statuett. Det er en hederspris innen hurtigløp på skøyter, oppkalt etter skøyteløperen Oscar Mathisen.

---

Foto: Davidlohr Bueso – Academy Award Winner (Lisens: CC BY 2.0).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:16.02.2015 | Oppdatert:11.08.2023