Ørret

No image

Er det ørret eller regnbueørret du har på tallerkenen din? Selv matbransjen omtaler ofte regnbueørret som ørret, men det er en forskjell.

Ifølge artslæren finnes det flere ulike arter i laksefamilien, blant annet laks (Salmo salar), røye (Salvelinus alpinus) og ikke minst ørret (Salmo trutta) og regnbueørret (Oncorhyncus mykiss). De svømmer rundt i norske fjellvann og fjorder og havner på middagsbordet hos flere av oss.

Ørret er en mer eller mindre trofast venn for mange fiskere, mens regnbueørret er en introdusert art fra Stillehavet, som det drives oppdrett på i Norge. Imidlertid ser vi at regnbueørret som blir solgt i butikker, omtales som ørret, altså en annen art. Det gjelder også i varedeklarasjonen til produktet.

Det er gode grunner til å holde orden i det språklige kjøkkenskapet. Ulike arter har ulike navn, og det er lang tradisjon for å skille mellom ørret og regnbueørret på norsk. Regnbueørret er nærmere i slekt med stillhavslaksene pukkellaks og ketalaks enn ørreten.

Språkrådet mener at godt etablerte betegnelser som ørret og regnbueørret bør følges og brukes riktig. En oversikt over anerkjente artsnavn finner vi hos Artsdatabanken, som også gir skriveråd for artsnavn.

---

Foto: stpaulgirl – Trout (Lisens: CC BY-SA 2.0).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.04.2016 | Oppdatert:11.08.2023