Nobelprisen

No image

Hvert år deles nobelprisene ut på Alfred Nobels dødsdag 10. desember. Nobels fredspris deles ut i Oslo, mens utdelinga av de øvrige prisene skjer i Stockholm. I sitt testamente bestemte Nobel at rentene av formuen hans skulle gå til belønning av personer som har «gjort mänskligheten den största nytta».

Når vi danner sammensatte fellesnavn der forleddet er et egennavn, har vi generelt to muligheter: Oslo + folk kan gi Oslo-folk eller oslofolk. Navn på priser regnes som fellesnavn, og man kan f.eks. velge å skrive Oscar-prisen eller oscarprisen. Men for nobelprisen er det bare én skrivemåte som står i ordbøkene. Grunnen er at varianten uten bindestrek foretrekkes i sammensetninger som er svært innarbeida. Ordet nobelpris regnes som så etablert at bare denne skrivemåten er riktig. Det samme gjelder andre veletablerte sammensetninger på dette området, som nobelkomité, nobelkomitémedlem, nobelprisvinner osv.

Navnet på hver enkelt nobelpris skal ha liten forbokstav i samsvar med regelen ovenfor. Det skal bare være stor forbokstav i de variantene der navnet Nobel står for seg (i genitiv). Eksempler:

fysikkprisen eller nobelprisen i fysikk 
fredsprisen eller Nobels fredspris

Årets arrangement i forbindelse med fredsprisutdelinga skal skrives på den samme måten: Nobels fredsfest.

---

Foto: Alexander Mahmoud – Alfred Nobel's Will (Nobel Media AB 2018).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:07.12.2018 | Oppdatert:06.10.2023