Kyiv og andre navn i Ukraina

No image

Ukrainsk er det eneste offisielle språket i Ukraina, og Språkrådet anbefaler at man bruker ukrainske stedsnavn når man omtaler byer og steder i landet på norsk.

Ukrainsk skrives med det kyrilliske alfabetet, men vi har regler for transkripsjon av ukrainske navn til norsk på samme måte som vi har regler for andre kyrilliske skriftspråk og for nygresk. Noen ukrainske byer som ofte omtales i norske medier, er Dnipro (Дніпро), Donetsk (Донецьк), Kharkiv (Харків), Luhansk (Луганськ), Lviv (Львів), Mariupol (Маріуполь) og Odesa (Одеса). Alle disse navnene følger transkripsjonsreglene.

Kyiv eller Kiev?

Hovedstaden i landet heter på ukrainsk Київ, og etter transkripsjonsreglene skulle det blitt Kyjiv på norsk. Her er det likevel formen uten j som har etablert seg i norske tekster, kanskje fordi det er den formen som brukes i engelsk. Etter samråd med Utenriksdepartementet og i lys av bruken i norske tekster anbefaler Språkrådet formen Kyiv. Også den tradisjonelle formen Kiev må fortsatt kunne brukes. Formen Kiev ligger nær det russiske navnet på byen, men strengt tatt tilsier transkripsjonsreglene for russisk at også denne formen skulle hatt med en j (Kijev).

Uttale av navnet Kyiv

Vi anbefaler uttalen /kyiv/ av det ukrainske navnet på hovedstaden, med to stavinger, trykk på første staving og enstavingstonelag (som i bilen). Den ukrainske lyden vi transkriberer med y, er ikke helt lik noen lyd vi har på norsk, men den norske y-en er det nærmeste vi kommer.

Andre særtilfeller

Også for noen få andre stedsnavn i Ukraina er det tradisjon for å bruke andre former enn de ukrainske. Vi anbefaler primært de ukrainske formene, men også de tradisjonelle formene kan brukes. Det gjelder Tsjornobyl, som vanligvis har vært omtalt som Tsjernobyl, og Krym, som på norsk oftest staves Krim. Navnet Donbas brukes i dag primært om konfliktområdet øst i Ukraina, men historisk har navnet vært brukt om et videre område som også strekker seg inn i Russland. På russisk staves navnet Donbass med to s-er.

Personnavn

Ukrainske personnavn skal på norsk gjengis i henhold til transkripsjonsreglene for ukrainsk. Presidenten i landet heter Volodymyr Zelenskyj (Володимир Зеленський), statsministeren heter Denys Sjmyhal (Денис Шмигаль), og utenriksministeren heter Dmytro Kuleba (Дмитро Кулеба). Ordføreren i Kyiv er den tidligere proffbokseren Vitalij Klytsjko (Віталій Кличко).

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.02.2022 | Oppdatert:02.03.2022