Kongo

No image

Kongo er navnet på to ulike land, et språk, et folkeslag og ei elv i Sentral-Afrika. Den europeiske kolonialismen i Afrika er årsaken til at det finnes to land med dette navnet. 

Den demokratiske republikken Kongo er et av verdens største land i utstrekning og tidligere belgisk koloni. I 1971 endra diktatoren Mobutu Sese Seko navnet på landet til Zaïre. En person fra Zaïre ble kalt zairer. Navnet Zaïre kommer fra ordet for elv på bantuspråket kongo/kikongo. Elva det er snakk om, er den store Kongo-elva, som også blir kalt Zaïre-elva. Denne floden har altså gitt oss både navnet Kongo og navnet Zaïre.

I 1997 ble Mobutu styrta, og landet fikk tilbake sitt gamle navn, som på norsk har kortforma Kongo. Slår vi opp i ordboka, ser vi at en person fra Den demokratiske republikken Kongo kalles kongoleser.

Republikken Kongo er mye mindre enn navnebroren, både i innbyggertall og areal. Hovedstaden i den tidligere franske kolonien er Brazzaville, og derfra har vi demonymet (innbyggernavnet) brazzavillekongoleser. Det tilknytta adjektivet er brazzavillekongolesisk, og kortforma av landsnavnet er Kongo­-Brazzaville.

Kongoleser er ett av temmelig få demonymer som slutter på -eser i norsk. Andre er bl.a. kineser, ghaneser, libaneser og vietnameser.

Alle Kongo-navna stammer fra det historiske Kongeriket Kongo, som eksisterte fram til begynnelsen av det 20. århundre. Det var befolka av Kongo-folket, og det var kontakten med dette folkeferdet som førte til at europeerne ga elva navnet Kongo-elva.

 

Publisert 19. mai 2017

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:19.05.2017 | Oppdatert:03.08.2021