Fellski

No image

En populær skitype for tida er utstyrt med feller under sålen. Men heter det fellski eller felleski?

Skisesongen er i full gang, og i reklame fra sportsbutikkene ser vi både fellski og felleski. Språkrådet har fått flere spørsmål om skrivemåten, og vi anbefaler fellski, altså uten fuge-e.

Førsteleddet er fell ’pels, skinn’, og vi finner mange andre sammensatte ord med dette førsteleddet i ordbøkene. Tanums store rettskrivningsordbok har med fellmaker og fellemne, i Nynorskordboka finner vi fellmakar, mens Norsk Ordbok nevner både fellgarn, fellskinn og fellstong. Det er derfor logisk å skrive fellski (ikke felleski) siden ingen av de parallelle sammensetningene i ordbøkene har fuge-e.

Det er ikke uvanlig at en bruker e-er for å danne sammensatte ord (f.eks. julenisse og bjørketre). Vi kaller dette for fuge-e, akkurat som en fuge-s i for eksempel kjøpsloven. Ofte danner vi også sammensetninger uten noen bindebokstav (som tannbørste og altså fellski).

Med flere muligheter er det ikke alltid så greit å vite hva som er riktig måte å danne slike toleddede sammensetninger på. Da er det ofte lurt å se etter andre sammensatte ord i ordbøkene med det samme førsteleddet, slik vi har gjort i dette tilfellet.

 

Publisert 8. desember 2017

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter