Europamesterskap

No image

Norge deltar i EM i fotball i Nederland. Europamesterskap arrangeres jevnlig i mange idretter, derfor skriver vi det med liten e.

Ordet mesterskap er et lån fra tysk, og europamesterskap har lenge vært brukt om den viktigste europeiske konkurransen innenfor mange forskjellige idretter. Førsteleddet i mesterskap, mester-, stammer fra latin magister ‘forstander, formann’ (ordet henger sammen med magnus ‘stor’), mens -skap er et gammelt norsk ordledd og svarer til engelsk -ship og tysk -schaft

En rekke idretter har europamesterskap, og nettopp derfor skriver vi ordet med liten forbokstav på norsk. Det gjelder også når navnet står i bestemt form; altså heter det «europamesterskapet i fotball i 2017». Forkortelsen skrives som kjent med store bokstaver, altså EM. Husk fotball-EM med liten f og bindestrek.

Det engelske språket har i mye større grad tradisjon for store forbokstaver enn norsk, så på engelsk heter mesterskapet «2017 UEFA Women’s Championship», gjerne forkortet til «UEFA Women's Euro 2017». Men ikke la deg lure, hold på liten forbokstav i europamesterskap! Det samme gjelder de nært beslektede verdensmesterskap og norgesmesterskap.

 

Publisert 19. juli 2017

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:19.07.2017 | Oppdatert:03.08.2021