Enstjernes og trestjerners

No image

Onsdag denne uka kom årets utgave av Michelinguiden for Norden. Michelinguiden er en serie guidebøker som er kjent for sine stjernevurderinger av gode restauranter. Guiden har et system der de beste restaurantene tildeles fra én til tre stjerner, og disse stjernene henger høyt.

I år fikk for første gang en norsk restaurant tre Michelin-stjerner. Det er Maaemo i Oslo som nå kan kalle seg en trestjerners restaurant. I tillegg har Norge fire enstjernes restauranter: Fauna, Kontrast og Statholdergaarden i Oslo og Ree-Naa i Stavanger.

I sammensetninger med [tallord] + [substantiv med genitivs-s] varierer det om substantivet har flertallsform eller ikke. Hvis tallordet er én, er saken klar – da bruker vi entall: en enstjernes restaurant, et enetasjes hus, en ettfelts kjørebane. Med andre tallord kan vi bruke flertall, som i et todagers kurs, en trestjerners restaurant, et sekstimers møte. Men i en del tilfeller er det vanlig med entallsform: et toetasjes hus, en treveis forbindelse, en femtoms spiker.

Vi kan ofte også danne sammensatte ord av typen [tallord] + [substantiv] + [substantiv]. Hovedregelen er da at det substantivet som utgjør andre ledd i sammensetningen, står i entall: ettromsleilighet, tofeltsvei, trepartiregjering, firetaktsmotor. Men hvis dette substantivet uttrykker noe som er målbart, står det likevel i flertall: tredagerskurs, femtimersmøte, åttetimersdag.

Hvordan vet vi om vi skal skrive tredagers kurs i to ord eller tredagerskurs i ett? Her er det en god tommelfingerregel å gå ut fra hvordan vi uttaler det. Sammensetningen tredagerskurs har bare én trykktung stavelse, mens tredagers kurs har trykk på både tredagers og kurs.

 

Publisert 26. februar 2016

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:26.02.2016 | Oppdatert:04.08.2021