Vuvuzela

Hva er det egentlig?

I anledning verdensmesterskapet i Sør-Afrika tillater vi oss å gi denne ukas aktuelle ord en internasjonal vinkling. I løpet av mesterskapet har fotballinteresserte nordmenn stiftet bekjentskap med et nytt fenomen: vuvuzelaen. Selv om den gjennomtrengende, bisvermaktige lyden vuvuzelaen produserer, overdøver både dommerfløyter og heiarop og irriterer fotballentusiaster verden over, er instrumentet en så viktig del av sørafrikanernes kultur at FIFA ikke vil forby det.

Opphavet til ordet vuvuzela er usikkert. I et intervju i Dagens Næringsliv 19. juni forteller statsviter og Sør-Afrika-ekspert Liv Tørres at ordet kommer fra zulu og betyr 'å lage bråk'. Wikipedia nevner også denne teorien, men en annen mulighet som blir presentert der, er at ordet kan ha bakgrunn i lyden instrumentet lager. I så fall vil det, skal vi tro Wikipedia, direkte oversatt bety 'vuvu-ing'. En tredje mulighet er at det kommer fra lokal slang og henger sammen med ordet for dusj, enten fordi det «dusjer folk med musikk», eller fordi instrumentet ligner på et dusjhode.

Rolf Theil, professor i allmenn og afrikansk lingvistikk, har dessuten nevnt at det i zulu finnes et substantiv som heter isivuvu og har stammen -vuvu. Dette ordet er navnet på et instrument som oversettes til engelsk med bullroarer. En bullroarer er imidlertid ikke et blåseinstrument; det består av et stykke tre som har en snor i enden, og som lager lyd når man veiver det rundt i lufta.

Et instrument som er mer kjent her til lands, og som lager lyd når man blåser i det, er luren. Substantivet lur kommer fra norrønt lúðr, som opprinnelig betydde 'uthulet trestokk'.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:18.06.2010 | Oppdatert:11.01.2023