«Spyd», «spidd» eller «spett»

– hva legger vi på grillen?

Vi er midt i grillsesongen, og de mest avanserte blant oss veit å lage til grillmaten på små stenger de trær matbiter på. Disse stengene kaller vi gjerne grillspyd, men når vi kutter ut forleddet grill-, bruker vi oftest ordet spidd istedenfor spyd.

Spidd har vi lånt til norsk fra dansk spid. Slår vi opp i danske ordbøker, vil vi se at dansk spid også er det vi kaller spett på norsk (på nynorsk også spit). Dersom vi tenker oss et grillspett på norsk, vil nok det høres ut som en uhandterlig gjenstand. Historisk sett er spid og spett det samme ordet, men på norsk har vi altså lånt inn spidd som navn på miniatyrutgaven.

Spyd har samme spisse form som spett, så det er fullt forståelig at vi bruker også dette ordet om mindre, spyd- eller spettliknende gjenstander.

Vi kjenner igjen flere av lydene i spyd, spidd og spett i andre spisse ord som spiker, spøte, spiss, spitord, spydig.

 

Publisert 30. juni 2009

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter