Sotsji-OL

De olympiske vinterlekene arrangeres fra 7. til 23. februar i Russland. Vinter-OL finner sted i byen Сочи, som skrives Sotsji på norsk. Byen ligger i territoriet Krasnodar Kraj, ved Svartehavets østlige bredd og ved foten av Store Kaukasus. De olympiske øvelsene blir holdt både ved kysten og i fjella.

OL-logo

Russisk bruker det kyrilliske alfabetet. Det brukes også i andre språk, som bulgarsk, ukrainsk og serbisk. Det bygger på det greske alfabetet og er oppkalt etter Kyrillos, en bysantinsk misjonær som på 800-tallet (sammen med broren Methodios) utarbeidet det første slaviske skriftspråket.

Når vi skal overføre russiske navn til norsk og gi dem en skrivemåte med latinske bokstaver, kaller vi det transkripsjon. Det er ulike regler eller metoder for transkripsjon i de språka som bruker latinske bokstaver. Det gjør at vi møter Sotsji for eksempel som Sochi på engelsk, Sotji på svensk, Sotschi på tysk, Sotchi på fransk og Sotxi på katalansk. Disse ulike skrivemåtene samsvarer med hvordan lignende lyder blir uttrykt i skrift i det aktuelle språket. De norske transkripsjonsreglene ligger på nettsidene til Språkrådet.

Åpnings- og avslutningsseremonien skal avholdes på Fisjt olympiastadion. Andre arenaer er Isbiten (russisk: Ledjanoj kub), Isfjellet (russisk: Ajsberg), Sjajba (’pucken’), Bolsjoj, Adler, Roza Khutor, Laura, Russkije Gorki og Sanki.

 

Publisert 29. januar 2014

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:29.01.2014 | Oppdatert:04.08.2021