Kalosjer eller gamasjer?

Vinteren har vært våt i Sør-Norge. Er det fuktig og sølete, trenger føttene litt ekstra emballasje. Både gamasjer og kalosjer skal beskytte fottøyet. Men hva er forskjellen mellom dem, og hvor kommer ordene fra?

«Han [Jens Stoltenberg] går med gamasjer av gummi på føttene gjennom Oslo-sørpa ...» kunne vi lese i en riksavis 28. desember. Det var nok helst kalosjer Stoltenberg hadde på føttene. Gamasjer brukes mest i skogen og på fjellet, kalosjer mest på asfalten.

bilder

Kalosjer er oversko av gummi som man trekker utenpå skoene for å beskytte dem mot vann, slaps og søle. Ordet brukes også om futteral til skøytestål. I våre dager er kalosjer kommet på moten igjen, og de leveres i flere farger, ikke bare svart som tidligere. Ordet kommer fra fransk galoche, og opphavet er uvisst.

 

bilder

Gamasjer er et slags plagg som spennes stramt rundt ankelen og leggen for å unngå at snø eller gjørme havner i skistøvlene eller fjellstøvlene. Gamasjer minner mer om sokker enn om sko, og de kan da også kalles snøresokker. Ordet gamasje kommer fra arabisk (etter byen Ghadames i Libya) via fransk gamache.

 

bilder

Botfor er en annen type beskyttelse, en støvel med gummisåle og overdel av stoff til å trekke utenpå en annen støvel eller sko. Ordet kommer fra fransk botteforte 'stor støvel'. Botforer var vanlige i Norge til 1970-tallet.

 

Publisert: 13. januar 2014

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:07.01.2014 | Oppdatert:04.08.2021