«Før vår tidsregning» / «før Kristus»

Skal det hete «før vår tidsregning» eller «før Kristus»?

Språkrådet har ikke normert bruken av uttrykket «før vår tidsregning» (fvt.) og «etter vår tidsregning» (evt.). Selv om denne benevnelsen er noe i bruk, vil Språkrådet ikke anbefale den som erstatning for den tradisjonelle «før Kristus» (f.Kr.) og «etter Kristus» (e.Kr.).

I allmennspråket fungerer tidsangivelsen «før og etter Kristus» som en teologisk nøytral tidfesting av et tidspunkt for 2008 år siden. Selv om vi har fått denne tidsregningen nettopp fordi vi i over tusen år har tilhørt den kristne kulturkretsen, tar vi i dagligtalen ikke et teologisk standpunkt ved å bruke denne tidsangivelsen.

Kirkelige krefter ønsket i tidligere tider å skifte ut de hedenske navna på ukedagene, men de fleste vesteuropeiske språka har likevel holdt på ord som det norske torsdag (’Tors dag’) eller det spanske jueves (’Jupiters dag’). På portugisisk og islandsk ble imidlertid disse ukedagsnavna avløst av henholdsvis quinta-feira og fimmtudagur (’femtedagen’).

Førkristne ukedagsnavn og uttrykka før/etter Kristus er to av mange eksempel på at språket bærer med seg historie som vi vanligvis ikke tenker over.

 

Publisert 22. september 2008

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter