Diva

Mandag 4. april ble Wenche Foss bisatt fra Oslo domkirke. Flere omtalte henne som Norges største og/eller eneste diva. Hva er egentlig en diva?

Bokmålsordboka definerer diva som 'feiret sangerinne el. skuespillerinne; (film)stjerne'. Ordet kommer fra italiensk, og det betyr 'gudinne' (men også 'fremragende sangerinne'). Italienerne har ordet fra latin, der det er hunkjønnsformen av adjektivet divus, som betyr 'guddommelig'. Ordet har sammenheng med deus, som betyr 'gud'. I Italia kan de (spøkefullt) bruke ordet divo om en mannlig diva.

Ordet ble nok først brukt om operasangerinner, men har lenge vært brukt om kvinner i lignende bransjer, jf. dette avisklippet fra VG 23.8.1946:

Greta Garbo sa nei til en halv million svenske kr. og reiser tilbake til Amerika.

Lørdag reiser Greta Garbo tilbake til Sambandsstatene med «Gripsholm». Oppholdet i fedrelandet varte altså bare 1 måned. Men i løpet av den måneden har samtlige svenske filmselskaper løpt amok for å få den store diva til å spille. Men Greta har sagt nei – konsekvent nei, helt til Wive-film tilbød henne en halv million for å spille inn en svensk versjon av den franske filmen «Kvinnefengslet». Da tellet filmdronningen på knappene – både lenge og vel. Men så ble det likevel en billet på «Gripsholm». Karin Ecklund sa ja til tilbudet om å spille inn «Kvinnefengslet», men det er vel neppe sannsynlig at hun fikk tilbud på en halv million.

På bokmål bøyes ordet som et vanlig hankjønnsord. På nynorsk bøyes det som et vanlig hunkjønnsord, og det kan ha formen diva eller divaa i bestemt form entall.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:11.04.2011 | Oppdatert:11.01.2023