Aktuelt ord

Dette er en liste over ordene som har stått i spalten «Aktuelt ord».

No image

Respirator

Pasienter som blir alvorlig syke av koronaviruset/covid-19, kan trenge pustehjelp. Derfor er respirator og respiratorbehandling blitt aktuelle ord.

No image

Karantene

Dersom det er mistanke om at du kan vere smitta av det nye koronaviruset, må du sitje i karantene. Ver glad du ikkje må ta ordet bokstavleg: Ordet karantene kjem nemleg frå fransk quarantaine, som tyder ‘periode på 40 dagar’.

No image

Flod

Då uvêret Elsa herja som verst, var det ikkje få vestlendingar som kontakta Språkrådet for å klaga på flytande omgrepsbruk og uforsvarleg rettskriving. Vonleg fekk somme av dei tid til å berga båtane sine mellom tastaturøktene.

No image

Holocaust

Holocaust har en vid og en snever betydning. I begge betydningene skal holocaust ha liten forbokstav i norsk. Vi ser nærmere på hvordan ordet kom inn språket.

No image

Nye fylke – kven er du?

Mange har starta året som innbyggjar i eit nytt fylke med eit nytt namn. Kva skal ein kalle seg når det gamle fylket er borte?

No image

Dugnad

I kampen mot koronasmitte har bruken av det gamle norske ordet dugnad fått et oppsving. Etter den 12. mars har uttrykket «nasjonal koronadugnad» festet seg.

No image

Tokarczuk

Den polske forfatteren Olga Tokarczuk ble i 2019 tildelt nobelprisen i litteratur for 2018. Etternavnet hennes byr på litt tungegymnastikk for norske munner.

No image

Koronavirus og covid-19

På norsk skriv vi koronavirus med k og med liten forbokstav.

No image

Kunstig intelligens – KI

Regjeringa har nylig lagt fram sin nasjonale strategi for kunstig intelligens. Termen kunstig intelligens er en oversettelse av engelsk artificial intelligence.