Nyord

frankfurten Dagens nyord: frankfurten. Når du har jobbet i bokbransjen i x år, men aldri vært på den bokmessa [i Frankfurt].

Klassekampen 19.10.2019

***

kjøtskam Skam deg, sa dei vaksne til oss før i tida når vi hadde gjort noko gale.Då var det alvor. Vi senka hovudet og skamma oss. No er det våre klimasynder vi skal skamme oss over – flyskam, dieselskam, plastskam og kjøtskam. Men eg veit no ikkje om vi no tek skam like alvorleg som før i tida? Og så undrast eg på om eg og mange andre har ei klimasynd frå tidlegare år som vi no bør skamme oss over. Kanskje det var vi som starta heile klimakrisa?

Sogn Avis 20.6.2019

***

kokkelimonkekoalisjon I flere kommuner samles «alle» de små og mellomstore partiene for å skyve ut valgvinneren fra ordførerkontoret. – Dette er kokkelimonke-koalisjoner. Det kommer av at floraen av partier i kommunestyrene er større. Da gir de avkall på noen av prinsippene sine for å velte den som fikk flest stemmer ved valget, sier seniorforsker Nils Aarsæther ved Norce.

nrk.no 12.10.2019

***

lovvask – Vi vil ha en «lovvask» der vi identifiserer hvilke hindre for digitalisering som finnes i lovverket. Når det gjelder helsedata, har regjeringen allerede utarbeidet et forslag til lovendringer, som vil gjøre sekundærbruk av helsedata enklere. Blant annet gjennom en egen helseanalyseplattform, sier [digitaliseringsminister Nikolai] Astrup.

Finansavisen 10.8.2019

***

urskogsalarm Biolog slår urskogsalarm. I boka «I Skogens dype stille ro» tek biolog og forfattar Mikkel Soya Bølstad lesaren med inn i ein skog som er så sjeldan at ikkje alle veit at han finst – den norske urskogen. – Eg har absolutt kjent på økologisk sorg og blir skikkeleg deppa av å tenke på alle dei fantastiske artane som stille og roleg er i ferd med å døy ut. Eg visste ikkje kor gale det stod til før eg byrja å jobbe med boka.

Nynorsk Pressekontor 25.9.2019

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:06.12.2019 | Oppdatert:06.12.2019