Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

kjosfast – Språkrådet kåret askefast til 2010-ordet for problemene vulkanutbruddet på Island skapte for flytrafikken. Nå lanserer jeg Kjosfast. Vi sitter Kjosfast i Bangkok, sier Norwegian-passasjer Rune Brynhildsen til E24. Bjørn Kjos er hovedaksjonær og konsernsjef i Norwegian som har hatt store problemer med langdistanserutene som ble startet opp sist sommer.

E24.no 1.1.2014

***

neglprotest Tidligere i år banket den russiske nasjonalforsamlingen gjennom en lov som forbyr «homofil propaganda». […] Flere idrettsutøvere har varslet at de kommer til å demonstrere mot lovgivningen under OL i Sotsji, og i august ble den svenske høydehopperen Emma Green Tregaro en av de første til å markere sin avsky mot loven. Rett før start i friidretts-VM i Moskva lakket 29-åringen neglene sine i regnbuefarger. […] De lakkede neglene skapte så mye oppmerksomhet i Sverige at det svenske språkrådet har lagt inn «neglprotest» (nagelprotest) i den svenske ordboka.

Dagbladet.no 31.12.2013

***

Kanelboller | Foto: Fredrik Sandberg / NTB Scanpix kanelkrav Mattilsynet følger opp kanelkrav fra EØS, og innfører samme strenge krav som i Danmark. – Det høres helt sprøtt ut, sier bakermester Bernt Lie-Nielsen. – Aldri i mine levedager har jeg hørt noe sånt. […] Han har foreløpig ikke blitt kontaktet av Mattilsynet om de nye EU-reglene, som krever at bakere begrenser bruken av kanel. Årsaken er en såkalt EU-forordning med formål å begrense mengden kanel EU-borgere får i seg. Kanel inneholder stoffet kumarin, som i store mengder er skadelig for leveren.

Bergens Tidende 30.11.2013

***

brexit Britene slutter aldri å krangle om det europeiske fellesskapet. Nesten 40 år etter at de ble med, er det fortsatt aktuelt å melde seg ut igjen. Med kaoset i eurosonen og nyvunnen britisk selvtillit i kjølvannet av OL har diskusjonen om en exit fra EU, populært kalt brexit, igjen skutt fart.

NTB 16.8.2013

***

5:2-diett Klarer du å følge en streng diett to ganger i uken, kan du spise som normalt de resterende fem – og fortsatt gå ned i vekt. Det lover en ny super-diett. […] Lege og kostholdsekspert Fedon Lindberg kjenner til dietten, men har ikke tro på at den vil bli en varig hit i Norge. […] – På kort sikt er det ikke noe i veien med 5:2-dietten, selv om jeg rent ernæringsmessig ikke ser noen spesielle fordeler med den. Å spise mindre av feil mat kan føre til vekttap på kort sikt, men du blir ikke friskere av det.

VG 24.7.2013

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter