Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

dugnadshugnad Dugnadshugnad. Seks dagar. Seks dugnadar. […] Det begynte med ein provokasjon, ei hypotese frå ein foredragshaldar om at dugnadsånden er synkande. Vi har vore i nabolaget, på leikeplassen, på kyrkjegarden og i idrettsparken. Overalt har vi møtt mange blide og ivrige midtdøler med hugnad for dugnad. Konklusjon: Avblås gravferda. Avbestill bårekransen. Rykta om dugnadens død er sterkt overdrivne.

Dølen 3.5.2012

***

flyføning Badeturister skadet etter flyføning. Sto rett bak jetmotorene da flyet skulle forlate Karibia. Maho Beach er verdensberømt for å ligge tett opp til Princess Juliana-flyplassen på den fransk-nederlandske ferieøya Saint Martin i Det karibiske hav. Bare et gjerde skiller de to helt forskjellige plassene. Til tross for at flyplassen har satt opp et skilt som advarer mot atvinden fra motorene kan være så sterk at den kan føre til skade og mulig død ved starten av rullebane 10, er stranda en populær plass for såkalte fly-tittere.

Dagbladet.no 9.4.2012

***

regnbuetog Blant de titusenvis som gikk i regnbuetoget i Oslo torsdag, var Ole Kristian Hauan og hans lille sønn på ni måneder. – Vemund ble født 13. juli i fjor. Det var en kombinasjon av en enorm glede og en enorm sorg tett på hverandre. Vi gikk i rosetoget med ham 25. juli da han var  knapt to uker gammel. Nå har jeg pappapermisjon og anledning til å være med. Det er rett og slett for å vinne over det onde og for å vise sympati og solidaritet.

NTB 26.4.2012

***

serveringspedagoger Vibeke Glaser, førsteamanuensis ved Dronning Mauds Minne, mener mange foreldre sliter med ettergivenhet i oppdragelsen. Hun tror dette har sammenheng med at det er  flere foreldre som sjonglerer mellom karriere og familieliv, og som lett får dårlig samvittighet for at de ikke er nok til stede for barnet. – Mange foreldre er blitt «serveringspedagoger» og lar barnet få bestemme både hva som skal handles inn på butikken og ukens middagsmeny, sier Glaser.

Adresseavisen 5.5.2012

***

sluse-tv Forslaga har hagla inn for å finne oppfølgjaren til tv-suksessen frå i fjor, «Hurtigruten minutt for minutt». Valet fall på Telemarkskanalen. – Det er ei reise i eit magisk landskap, frå fjord til fjell. Frå tronge passasjar, gjennom sluser og over opne innsjøar blir det ein variert tur med mykje historie i seg, seier programsjef i NRK Hordaland, Rune Møklebust. […] – Telemark er samtidig eit Noreg i miniatyr. Dette blir godt sluse-tv.

Nynorsk Pressekontor 19.4.2012

***

verkåpner Andsnes har arbeidet langsomt, og gjør helst det samme repertoaret over tid. Hans første innspillinger var av musikk som hadde vært med ham lenge. Når han i 2011 ble prisbelønnet for sin versjon av Rachmaninovs 3. og 4. klaverkonsert, var tilnærmingen på et vis den samme. Med en dynamisk tilnærming til stykket han har tolket inngående, finner Andsnes nye innganger. Han blir en verkåpner for sitt publikum.

Aftenposten 2.4.2012

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:25.09.2012 | Oppdatert:27.05.2015