Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

halehelt Norwegian har gåande ei folkerøysting om kva nordmenn og -kvinner som bør få portrettet sitt på flyhalane. No har eit knippe nynorsk-entusiastar engasjert seg. […] – Kvifor meiner de Ivar Aasen er ein verdig halehelt? – Han fekk jo aldri flyge sjøl, ler Kjøde [leiar i Sunnmøre mållag] først, før han blir litt meir alvorleg. – Han er jo ein av dei som verkeleg har gjort storverk her i landet, legg han til.

smp.no (Sunnmørsposten) 29.3.12

***

mastefast Basehoppere ble sittende mastefast ved Bergen. Tre utenlandske basehoppere forsøkte å hoppe fra radiomasten på Rundemanen søndag ettermiddag, skriver BT.no. […] Den ene hadde hengt seg fast i masten, og så ut til å ha dratt med seg en radioantenne i fallet.

Adressa.no 12.2.12

***

nave Under debatten i salen ble Bjurstrøm også spurt om hun hadde hørt om uttrykket «å nave» – som ifølge NRK brukes av ungdommer som et uttrykk for å ta seg et friår. – Det vil si at noen utnytter systemet, sa Torbjørn Røe Isaksen. – Det er selvsagt uakseptabelt å nave. Derfor har denne regjeringen en storstilt satsing mot trygdemisbruk. Men jeg tror nok ikke vi skal overdrive betydningen av omfanget. For terskelen for å komme på trygd er høy, sier Bjurstrøm.

Dagsavisen 29.3.12

***

omdømmepop T-banen er på ingen måte de første til å legge ut musikk-videoer på nett. Både Kongsvinger kommune, Ørskog sparebank og KBS kjøpesenter i Trondheim har fått mye oppmerksomhet for sine videoer, som har fått genrenavnet «omdømmepop».

Aftenposten.no 14.2.12

***

undringsfakta Sammen med medforfatter Sondre Harvik Bjaberg er Håkon Forfod Sønneland invitert til TV2 sine lokaler i Karl Johans gate. De to forfatterne skal snakke om bøkene de har skrevet og et par av barna som har bidratt i bøkene skal også være med. […] – Bøkene inneholder undringsfakta. Blant annet at det er nesten ingen som klarer å slikke på sin egen albue, forteller Forfod Sønneland.

Hadeland.net 4.1.12

***

ytringsniqab Retten til å gi uttrykk for meiningene sine er, etter mi oppfatning, ikke noen rett til å gjømme seg feigt bort bak «kallenavn». Dette blir akkurat som å skjule ansiktet sitt, altså en slags ytringsniqab. Jeg vil oppfordre folk til å klikke seg inn på nettdebatter som går på for eksempel islam, innvandring eller rasisme. Les det som får lov til å blomstre rikt der, i den rike komposten som nettavisene har lagt ut ved å gi innsenderne rett til å skjule seg. Jeg har ellers en mistanke om at enkelte av de mer ekstreme bruker mange «kallenavn», og at nettavisene slik sprer inntrykk av at denne gruppa er mye mer tallrik enn den faktisk heldigvis er.

Adresseavisen 26.1.12

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:01.06.2012 | Oppdatert:28.05.2015