Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

 

bokkloking Årets ditt og årets datt. Vi blir visst ikkje kvitt den årlege gnålinga i pressa. Det er eit populærkulturelt uttrykk som går omtrent slik som dette: Kan du ikkje slå dei – bli med dei. I staden for å irritera seg yver medias iver, kan vi utfordra dei. Eg tykkjer vi skal ha som mål å få kåra ordet bokkloking som årets ord 2012. Om vi går i gang no, kan vi greia det. Døme: – Kva gjorde du på i går? – Nei, ikkje så mykje, eg dreiv med litt bokkloking. Eller: – Sjå på han kroppen som står der borte og høgg ved. – Ja, skal tru om han ikkje er ein skikkeleg bokkloking.

Dag og Tid 9.12.2011

***

glanekø Kjedekollisjonen på E18 fredag skapte lange køer i ettermiddagsrushet. […] Ifølge Vegtrafikksentralen var to av tre felt i 17.15-tiden sperret mens bergingsarbeidet pågikk, og dette skapte køer tilbake til Sandvika. Også i retning Oslo skapte ulykken såkalt «glanekø» av skuelystne forbipasserende.

Budstikka 19.11.2011

***

halal-turisme Det muslimske brorskapet og de ultrakonservative salafistene fikk over 60 prosent av stemmene i første valgomgang i starten av desember, og salafistene er spesielt bestemte på å innføre strenge lover i Egypt. Begge har varslet at turisme og bikinier ikke hører hjemme på Egypts strender, og den innflytelsesrike presten Yasser Bourhami tar til orde for «halal-turisme». – Et femstjerners hotell uten alkohol, en strand for kvinner som er atskilt fra mennenes strand i en bukt der begge sider kan nyte en ferie uten synd. Turistene trenger ikke å svømme i bikinier og skade ungdommen vår, sier Bourhami.

NRK.no 14.12.2011

***

kostnadspraktisk For at Breivik skal kunne fremstilles for retten, må politiet sette i gang et enormt sikkerhetsopplegg. Spesialtrente politifolk fra Delta-troppen kjører ham til og fra retten, og bevæpnede politifolk må bevokte rettssalen. – Det er svært kostnadspraktisk for oss å fremstille ham for fengsling via videooverføring, siden vi slipper det enorme sikkerhetsoppbudet, sier [politiadvokat Christian] Hatlo.

VG Nett 25.10.2011

***

mangesyn Som filosofisk teolog er Syse heilt utan skarpe kantar. Her er ikkje eit fnugg av Kierkegaard eller presten Brand og deira anten-eller-teologi. Syse er ein meister i å sjå ei sak frå fleire sider, for til slutt å kunna harmonisera alle tillaup til motsetnad. Medan Vinje hadde tvisyn, slik at han såg det svarte på baksida av det kvite, har Syse mangesyn, slik at han ser kvar farge som del av ein fargerik, harmonisk regnboge eller fellesskap.

Dag og Tid 16.12.2011

***

smørkø En nasjon i nød?: Fredag var det smørkø på Karl Johansgate i Oslo sentrum. Slagter Winther fra Hirtshals sto for smørutdelingen, som var arrangert i et samarbeid mellom dansk og norsk TV, i forbindelse med smørmangelen i Norge.

Dagbladet.no 11.12.2011

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:15.03.2012 | Oppdatert:28.05.2015