Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, vil vi nevne det uttrykkelig.

 

appe seg Apper seg inn. Det er ikke nok med flere Vømmøl-band, ny Vømmøl-musikk og nysydde Vømmøl-klær. Nå kaster den tradisjonsrike festivalen seg også på app-trenden. På appen får du blant annet lastet ned musikken, sett på programmet og får full oversikt over hva som skjer hvor. For de uerfarne er det også med en innføring i hva Vømmøl er.

Trønder-Avisa 24.5.2011

***

krenkelsestyranni Roses bok [Taushedens tyranni] er en skattkiste av stoff til tanken, og bør bli obligatorisk lesning for alle som interesserer seg for ytringsfrihetens kår. Hans grundige gjennomgang av det «krenkelsestyranniet» som nå bygger seg opp med støtte fra ekstremt autoritære regimer, er en viktig vekker. Blasfemi er en forbrytelse uten offer. La oss for all del ikke glemme det.

Dagbladet 23.6.2011

***

kulturkjerring Hjelp – kulturkjerringene kommer! […] Forlegger Anders Heger forguder dem. Forfatter Tomas Espedal forakter dem. I helgen slippes 120 000 «kulturmennesker» løs i Oslos gater. […] Men hvem er de egentlig, de tilreisende til Oslo bokfestival? I mars i år dundret Heger og Espedal sammen i en debatt om kulturkjerringene. […] Forlegger Anders Heger reagerte sterkt, pep gjennom nesen i Dagsnytt 18 at «det er jo kundene dine, Tomas. Det er leserne dine», og kalte de svakt aldrende kjerringene i fargerike gevanter kulturlivets sanne helter.

Aftenposten 16.9.2011

***

organhøsting OL i Beijing bringer oss nye idrettsgrener som organhøsting og nakkeskudd. Amalie-saken fører til sms-utstemming, der veivesenet, trafikkpolitiet, helsevesenet og du blir stemt ut. Obamas nobelpris er et eksempel på at ironien ble oppfunnet i Oslo. Og finanskrisen fører til gode råd om å ta betaling i gull, mat eller geiteskinn når du selger organer.

Stavanger Aftenblad 26.7.2011

***

skremmevare Det dreier seg om et klassisk eksempel på skremmevare (scareware), hvor brukere som besøker spesielle websider, får beskjed om at maskinen deres er infisert av skadevare. Skadevaren skal angivelig kunne fjernes ved å bruke program som tilbys sammen med advarselen. Selve advarselen minner av en eller annen grunn om utseende til Windows Utforsker.

digi.no 25.5.2011

***

valium-tv Sosiolog og rektor ved Markedshøyskolen Trond Blindheim er blant de få som ikke har benket seg foran NRK2 de siste dagene, og som heller ikke forstår hvordan nordmenn kan følge en båttur, mens Europa står overfor en skjebnetime. – «Hurtigruten – minutt for minutt» er valium-tv. Det er ikke redigert, ikke klippet og det er ingen ordentlig journalistikk. Det er like kjedelig som de gammeldagse pausefiskene. Hvor er høydepunktene? Det er platt og intetsigende, sier Blindheim til Dagbladet. – Du må skru av deg hodet for å skjønne at det er god tv-underholdning. Det er rart at vi blir fanget i vår egen fortreffelighet.

Dagbladet.no 21.6.2011

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:22.11.2011 | Oppdatert:28.05.2015