Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert at det er i bruk. Det betyr ikke at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, nevner vi det uttrykkelig.

fossilminister – Det er helt utrolig at Ola Borten Moe representerer samme parti som Åslaug Haga. Da hun satt i den stolen han nå har, sa hun at hun hadde ambisjoner om å bli en klimaminister. Borten Moe fremstår som om han ønsker å bli en fossilminister. Senterpartiet har med ett endret posisjon fra å være miljøbevegelsens allierte, til å bli dens fiende, sier Hauge. Han karakteriserer det som flåsete og sneversynt av Borten Moe å trekke den globale energisituasjonen inn i diskusjonen om Lofoten og Vesterålen.

Bellona-leder Frederic Hauge til Aftenposten 21.3.2011

***

slakktivist I spalta «Medieblikk» i Adressa lørdag 5. februar skriver Sven Egil Omdal om Facebook og andre nettsteders antatt revolusjonære påvirkningskraft: «Facebook er for ’slakktivister’ som tror at de skaper forandring i verden ved å trykke ’Like’ på en støtte til befolkningen i Darfur.» En slakktivist er definert slik, på http://en.wikipedia.org/wiki/Slacktivism: «… formed out of the words slacker and activism. The word is usually considered a pejorative term that describes ‘feel-good’ measures, in support of an issue or social cause, that have little or no practical effect other than to make the person doing it feel satisfaction. The acts tend to require minimal personal effort from the slacktivist.»

Fra Lars Aarønæs’ språkspalte Komma.no

***

blikking Ungdom i Oslo sier de fleste konflikter starter med stygge blikk, såkalt «blikking». Psykologer mener det er feil å tolke blikk som mobbing. […] [På] Aftenpostens Facebook-side mener flere at det er de som tolker «blikkingen» som er ute etter bråk. […] Psykolog Jan Christophersen er enig: – Jeg tror «blikking» ofte kan være en unnskyldning for å lage bråk. Folk som er ute etter å lage trøbbel og kvalm tolker et blikk som noe negativt.

Aftenposten Aften 2.3.2011

***

baderomsbyråkrati Kutter baderoms-byråkrati. Byggjereglane forenklas for å gjere det enklare å pusse opp bad og for å kutte gebyra. – Dei nye byggjereglane har no verka ei stund, og mange meiner det har blitt for mykje byråkrati og sakshandsaming i små byggjesaker. Eg er ikkje nøgd med den utviklinga. Difor vil eg endre reglane knytt til søknadsplikt for våtromsarbeid i eksisterande bygg, seier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete.

Agder Flekkefjords Tidende 18.3.2011

***

rødgrønt-gult Kristin Halvorsen er ikke like hjertelig til et KrF-samarbeid som Sp-leder Liv Signe Navarsete, som i helga åpnet for et rødgrønt-gult regjeringssamarbeid. Men SV-lederen samarbeider mer enn gjerne med KrF, og mener det er viktig å ha et godt forhold til sentrumspartiene.

Dagbladet.no 24.3.2011

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:24.05.2011 | Oppdatert:02.06.2015