Nyord

Når eit ord er ført opp i denne spalta, tyder det berre at vi har registrert at det er i bruk. Det tyder ikkje at Språkrådet går god for ordet. Dersom vi rår til eller rår frå å bruke eit ord, vil vi nemne det uttrykkjeleg.

delling, delle [B]åde Posten og søppelbilen og feiaren finn fram. Ikkje noko delling med dei. No fann eg visst på eit nytt ord med: Delling. Din delling. Ein delling må vel bli ei blanding tå gps-kålgeisp, internettfjern sentralist og cyberspeisa sullik på høgt nivå – og vælså det hælve tå kort. Du dellar ikkje med meg. (Skribent Olav Norheim er fortvila over at Dell ikkje klarer å levere ordrar til folk utan vegadresse.)

Valdres 11.02.2010

***

feminimalisme Det er fortsatt minimalisme som dominerer, eller rettere sagt: feminimalisme. Møblene skal ha et feminint og rent trekk, med myk og organisk form.

Aftenposten 13.03.2010

***

hummersupperåd Selv om han har rukket å bli 43 år, liker Giske å framstå som statsråd for de unge og moderne, og som en handlingens mann. I et slikt perspektiv er det logisk at han konstruerer sitt eget supperåd som skal spre inntrykk av ung og rik dynamikk, men som ikke skal gi konkrete råd eller ha noen innflytelse. Det skal utveksle erfaringer og for øvrig være til pynt. […] Kjell Magne Bondevik gjorde seg selv til latter med Verdikommisjonen. Trond Giske har fått sitt eget hummersupperåd.

Dagbladet 03.03.2010

***

injurieturisme Profeten Muhammeds etterkommere vurderer å gå til britisk rett for å få dømt danske aviser som har trykket karikaturer. […] Muhammeds etterfølgere kan gå til en britisk domstol fordi tegningene har vært tilgjengelig via Internett der. Det er ikke tilfeldig at danskene frykter sak på øyriket, fordi praksis i britisk rett har vært gunstig for dem som går til injuriesak der. London har et solid rykte som mål også for injurieturisme.

Aftenposten 17.03.2010

***

å knause (1) No snakkar vi om å «knause» ein samtale eller ein diskusjon. Det vil seie: å referere til Karl Ove Knausgård eller bøkene hans, særleg «Min kamp», ein stad der det ikkje naturleg passar inn. […] Alle samtalar og alle diskusjonar, same kva som opphavleg er tema, kan knausast.

Klassekampen 05.02.2010

***

å knause (2) «å knause» = å huske alle ubetydeligheter fra oppveksten, inkl. når du tok deg en røyk, en cola eller en øl […].

Bjørnar Kjensli på Twitter

***

surrogati For det tredje kan en ikke på bakgrunn av en generell økning i bruken av surrogati konkludere med at norske ufrivillig barnløse er stadig mer opptatt av å videreføre sine egne gener. Det er langt flere ufrivillig barnløse som velger egg- og sæddonasjon og adopsjon enn surrogati.

Debattinnlegg i Morgenbladet 26.02.2010

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:19.05.2010 | Oppdatert:05.06.2015