Nyord

brystvortering Piercing. Brystvortering en ny form for frigjøring – eller en gammel form for slavebinding. Aftenposten 14.2.1999.

bøllestat Russerne sitter fremdeles på flere tusen atomraketter, som er i mer eller mindre brukbar stand. Men det er ikke fra den kanten at farene lurer. Den kommer fra land som Iran, Irak og Nord-Korea. Amerikanerne kaller dem for "bøllestater", gangstere i det internasjonale samfunn. Dagsavisen 7.2.1999.

dametukler ... mange regner med at Bill Clinton vil kjempe for å sette sitt merke i historiebøkene som noe annet enn dametukler. Dagbladet 13.2.1999.

dragking Jeg er dame om dagen og mann om natten, sier Elizabeth. Hun er en av USAs nye dragkings, jenter som ifører seg skjegg og manneklær, for å spille ut det de mener er en maskulinitet de fleste jenter bærer inne i seg; for som kvinner får man ikke lov, mener de. Dagbladet 19.2.1999

førstedamefjes Med dårlig skjult vemmelse måtte Hillary ta på seg førstedamefjeset og stå ved Bills side da han innrømmet upassende sigarføring med Monica Lewinsky. Dagbladet 13.2.1999.

gæsse En guttenerd "gæsser", trekker buksen for høyt opp i livet og har trange klær. Jentenerden har "slafseklær" som sitter løst på kroppen. Aftenposten 26.9.1998. Uvisst opphav, kanskje motsetningslaging til sægge (fra engelsk sag).

gæssebrok Sidemålet – ei heilag ku i krise, rautar stemmeskiftande skuleungdomar i sægge- eller gæssebrok. Asker og Bærums Budstikke 13.2.1999.

konami Etter karaoke kommer konami. En dansemaskin er japanernes nye påfunn som skal påføre deg ytterligere ydmykelser på byen. [...] Nå gyver de løs på konami-maskinen, spillet som har innprogrammerte dansetrinn som deltakeren skal forsøke å bevege seg etter. Dagsavisen 1.3.1999. n

etthendig Boka er enno ikkje ferdig trykt, men kan lastast ned på nettet for den som er netthendig. Norsk skoleblad 1999,5.

partihopping Politikeren [...] har trolig norgesrekord i parti-hopping. På femte forsøk mener han å ha kommet "hjem" til Fr.p. Aftenposten aften 2.3.1999.

språksminking Det er greit at vi ikke kaller folk for krøplinger lenger, men det er ikke sikkert vi behøver å drive så mye mer språksminking. Ubehagelige realiteter blir ikke borte om vi finner på fikse ord. Dagbladet 30.1.1999.

vekthemmet I USA heter det ikke lenger fet eller overvektig, men vekthemmet. Uansett hva man kaller det, det er ikke til å komme forbi at det hele dreier seg om noen kilo for mye. Dagbladet 30.1.1999.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:06.07.2004 | Oppdatert:11.12.2014