Nyord

amatørfyll Det er høysesong for julebord, og Ola og Kari kaster seg ut i elleville festligheter. For mange ender firmafesten med flatfyll, bråk og bondeanger. "Amatørfyll" kaller politiet det Dagbladet 2.12.1998.

datohikke De første erstatningssøksmålene mot dataleverandører er allerede registrert i USA, selv om de fleste regner med at flommen av saker ikke kommer før systemene får datohikke i år 2000. Dagens Næringsliv 2.1.1999.

Euroland samnamn for statane som til saman utgjer euroområdet: blir "Euroland" en økonomisk supermakt nummer to, med et folketall og en økonomisk styrke på linje med USAs. Aftenposten 2.1.199.

euroland stat som har euro som mynteining: forskjellen fra tidligere er at den lokale valutaen i det enkelte euro-land nå bare er en avledet størrelse ut fra verdien av deres fellesvaluta euro. Aftenposten 2.1.l999.

funksjonell ateist Stig Alstrup Rasmussen finn det rett nok absurd at eit folk kor brorparten er funksjonelle ateistar skal ha ein statsreligion, og at regenten etter lova må tilhøyra den luthersk-evangeliske kyrkja. Dag og Tid 29.10.98.

futurist ny bruk: Spåkoner og spåmenn har fått en ny vår. [...] Norske næringslivstopper har begynt å lytte til futurister før de skal ta sine store valg. Aftenposten l5.11.l998.

kombucha Soppen "kombucha" skal visstnok forebygge kreft, forhindre overgangsalder, fjerne fotsvette og redusere hengemaven. Men ekspert ved Landbrukshøyskolen på Ås har aldri hørt om soppen. Aftenposten 12.11.l998.

konvertere utvida bruk: Og i likhet med Sunniva har også hun konvertert fra en annen vinteridrett. Asker og Bærums Budstikke 4.1.1999.

kryptobiose I denne tilstanden, som kalles "kryptobiose" eller "skjult liv", kan bjørnedyrene tåle fullstendig uttørring, og ekstreme temperaturer. Aftenposten 22.11.1998.

monsterku Hvis Stortinget godtar veterinæravtalen kan vi ikke hindre avl av belgisk blå i Norge. Monsterkua kan bli å finne i norske fjøs neste år. Klassekampen 20.11.1998.

pigge av ny bruk: Kjører han med eller uten pigger? [...] Slike valg er ikke det viktigste i livet, mener han, men siden han kjører mye i Oslo-området, var det naturlig for ham å pigge av. Asker og Bærums Budstikke 9.1.1999.

praktisk ateisme Praktisk ateisme har som grunnsetning at det i praksis ikke fins noen virkelighet utenfor det dennesidige. Det er en meget trang virkelighetsoppfatning. Dagen 2.11.1998.

velværeklinikk ... innehaver av en velværeklinikk, der kundene kommer for å slankes og trimmes, nær sagt både på kropp og sjel. Dagbladet 25.10.1998.

vinklingsjournalistikk Vi ser hvor sterkt den såkalte vinklingsjournalistikken har tiltatt også her til lands. Vinklingsjournalistikk kan gå på bekostning av den fordypende saks- og analytisk rettede journalistikk. [...] Og truende for ytringen blir det når klimaet, faglig og sosialt, tillater og så godt som premierer, den iøynefallende innfallsvinkel til stoffet på bekostning av den balanserte fremstilling, mener [William] Nygaard. Aftenposten 17.10.1998.

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:06.07.2004 | Oppdatert:11.12.2014