Nyord

Når et ord er ført opp i denne spalten, betyr det bare at vi har registrert det. Det betyr ikke at Norsk språkråd går god for det. Dersom vi tilrår eller rår fra å bruke ordet, vil vi nevne det uttrykkelig. Nyordspalten redigeres av Svein Nestor.

erindringsrom rom på eldreinstitusjon som er innredet med gjenstander som eldre mennesker kan kjenne igjen fra sine yngre dager.
På erindringsrommet på Paulus sykehjem i Oslo finner Mansrud blader, kjøkkenredskaper og møbler som hun husker fra sitt eget dagligliv.
Vårt Land 29.4.2004

ortoreksi En ny type spiseforstyrrelse, kalt ortoreksi, rammer stadig flere og flere nordmenn. De som rammes, er så opptatt av å spise sunt og trene at det går på livsgleden og sosialt liv løs.
Dagsavisen, 6.9.2004
Ordet er dannet etter mønster av anoreksi. Førsteleddet ’orto-’ betyr ’rett’ riktig’. Vi kjenner det fra f.eks. ortografi, ortopedi

ortoreksi En ny type spiseforstyrrelse er på frammarsj. Fokus på rikitg «ernæring» kan utvikle seg til ren besettelse og gjøre folk syke. Ortoreksi kalles fenomenet.
Aftenposten 27.4.2004

utenomjordinger Tanken handler om utenomjordisk liv og hvordan tre familier blir påvirket av utenomjordinger i flere generasjoner.
Redaksjonssjef Pål Gleditsch i Programbladet 2–3/2.2004
extraterrestrials

kjøpekveg lite bevisst forbruker
Ordet er dannet etter mønster av stemmekveg. Hittil har eliten sett på massenes konsum som olje i maskineriet. Men når den offentlige sparekniven skjærer inn til beinet som i Tyskland, kan man da forvente at folk flest vil opptre som kjøpekveg
Nationen 18.5.2004

kardemomme ny bruk Til slutt i denne boka blir lukten av kardemomme påtrengende. Og dessverre henføres jeg ikke til basarene i Istanbul, men til en mer hjemlig, Egnersk bydannelse.
Tore Rem i en anmeldelse av Petter Normann Waages bok ’Islam i en moderne verden’.
Dagbladet 20.9.04
’Kardemomme’ brukes her nærmest i betydningen ’velment naivitet’. Det henspiller på Torbjørn Egners skuespill ’Folk og røvere i Kardemomme by’, der alle innbyggerne, også røverne, egentlig er gode og snille.

luresitat Sitat som gir et feilaktig inntrykk av det som ble uttalt eller skrevet. Likevel spres et luresitat, og Buttiglione kreves til ansvar. Oppklaringen får selvsagt mindre spredning og oppslag enn feilmeldingen. Og kampanjen fortsetter, nye merkelige påstander følger som perler på en snor.
Pater Claes Tande i Dagbladet 24.10.2004

politikjent Van Gogh drept av politikjent islamist
Overskrift i UkeAdressa 4.11.2004

Del denne siden

Del på Facebook Del på Twitter

Publisert:23.11.2004 | Oppdatert:16.06.2015